<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UN odobrile vojnu operaciju EU protiv krijumčara izbjeglica

NJUJORK

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija donio je danas rezoluciju kojom se odobrava vojna operacija Evropske unije o zaplijeni brodova koji krijumčare izbjeglice i migrante u južnom Mediteranu, u blizini obale Libije.

09. oktobar 2015, 12:00

Od 15 članova Savjeta bezbjednosti, 14 je glasalo za usvajanje rezolucije, dok je Venecuela bila uzdržana, prenosi AFP.
Operacija "Sofija" predviđa da će se, sa brodova EU, ulaziti, pretraživati, zaplijenjivati i preusmjeravati sva plovila za koje se sumnja da se koriste za krijumčarenje ljudi.

BBC podsjeća da je EU pokrenula prvu fazu operacije pod nazivom EU Navfor Med u junu za pomorski nadzor radi otkrivanja brodova sa krijumčarenim izbjeglicama i za praćenje obrazaca krijučarenja iz Libije prema Italiji i Malti, a sada počinje druga faza operacije EU pod nazivom "Sofija" koja je ime dobila po bebi rođenoj na brodu EU pošto je majka spašena, blizu obale Libije u avgustu.

Iz sjedišta operacije u Rimu navodi se da će operativni komandant biti kontraadmiral Enriko Kredendino koji će komandovati ratnim brodovima EU u Mediteranu, uključujući britanske fregate "Ričmond".

Italijanski stručnjak za migrante upozorio je da će operacija EU u Mediteranu propasti ukoliko Brisel ne počne da se bori protiv kriminalnih bandi u Evropi.

"Brodovi nisu razlog za nadzor krijumčarenja i ukoliko se napori samo fokusiraju na brodove, jezgro kriminalaca ostaće netaknuto", upozorio je Euđenio Ambrozi.

I iz Međunarodne organizacije za migracije upozorili su da je "isti lanac međunarodnih krijumčara izbjeglicama kao što su lanci koji se bave oružjem i drogom".