<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Američki avioni bježe pred ruskim lovcima u Siriji, Pentagon spreman pregovarati

Rusija i Sjedinjene Države spremne su već ovaj vikend početi razgovore o sigurnosti svojih pilota koji sudjeluju u vojnim operacijama u Siriji, rekao je u petak glasnogovornik Pentagona, a prenose u subotu agencije.

10. oktobar 2015, 12:00

"Američko ministarstvo (obrane) primilo je službeni odgovor ruskog ministarstva obrane na prijedlog kako jamčiti sigurnost zračnih operacija u Siriji", rekao je Peter Cook.

"Pentagon razmatra odgovor i pregovori bi mogli početi već za vikend", rekao je, a prenosi agencija AFP.

SAD koji se protivi ruskoj potpori sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu odbacuje suradnju s Rusijom, ali je pristao dogovoriti mehanizme za sigurnost zračnog prostora.

To je pitanje postalo aktualno s ulaskom Rusije 30. rujna u sirijski sukob gdje SAD već godinu dana predvodi međunarodnu zračnu kampanju protiv terorističke Islamske države.

Sve češći incidenti

Dan nakon prvih ruskih bombardiranja u Siriji, američki vojni i civilni dužnosnici razgovarali su s ruskim kolegama o tome kako izbjeći nesreće između avijacija dviju zemalja.

Neka od pitanja koje trebaju dogovoriti su radijske frekvencije kojima će se koristiti avioni za komunikaciju "u slučaju nesreće" te jezik kojim će komunicirati.

Amerikanci izrazom "deconfliction" označavaju tip komunikacije u kojem dvije stane razmjenjuju informacije kako bi izbjegle nesreće između zrakoplova koji sudjeluju u operacijama na istome prostoru.

Sigurnost pilota postala je još važnija otkako su NATO i SAD optužili Rusiju da je prekršila turski zračni prostor, piše Reuters.

Podsjeća da je SAD objavio i da su ruske krstareće rakete pale na iransko tlo, što su službeno opovrgnuli i Iran i Rusija. Prije nekoliko dana došlo je i do incidenta na nebu nad Sirijom, kada su se dva američka vojna aviona morala povući iz operacije jer im se jedan ruski lovac opasno približio.

Index.hr