<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osude terorističkog napada u Ankari stižu iz regije i svijeta

Napad osudili i Francuska, Azerbejdžan, Velika Britanija. Albanija, Pakistan, Afganistan...

10. oktobar 2015, 12:00

Francuski predsjednik Francois Hollande u telefonskom razgovoru uputio je saučešće turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu povodom jutrošnjeg terorističkog napada u glavnom gradu Turske Ankari u kojem je smrtno stradalo najmanje 30 i povrijđeno 126 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema izvorima bliskim Predsjedništvu Turske, Hollande je u razgovoru s Erdoganom osudio teroristički napad i iskazao duboko žaljenje zbog ovog nemilog događaja, naglasivši kako pruža podršku Turskoj u ovom teškom trenutku.

- Steinmeier: Napad na demokratski proces u Turskoj -


Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Walter Steinmeier osudio je bombaški napad  u Ankari. U pisanoj izjavi Steinmeiera navodi se kako je ovaj brutalni teroristički napad na učesnike mirnog protesta u isto vrijeme napad na demokratski proces u Turskoj.

"Žestoko osuđujem ovaj napad", poručio je Steinmeier te dodao kako počinioci napada otvoreno zastrašuju i šire strah te žele pobuditi mržnju pred izbore u Turskoj.

Steinmeier je istakao kako vjeruje da će demokratija, koja je duboko ukorijenjena u tursko društvo, izdržati i prevazići i ovaj napad.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev također je osudio teroristički napad koji je jutros potresao Ankaru, te uputio poruke saučešća predsjedniku Erdoganu, porodicama poginulih i svim građanima Turske.

- Hammond: Velika Britanija je uz turski narod -


Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond izjavio je kako je duboko potresen jutrošnjim terorističkim napadom kod glavne željezničke stanice u Ankari.

"Duboko sam potresen brutalnim napadima u Ankari. Moje srce je uz porodice poginulih i ranjenih. Velika Britanija je uz turski narod", piše u poruci Hammonda na društvenoj mreži Twitter.

Osude i poruke saučešća u vezi sa terorističkim napadom u Ankari stigle su iz ministarstava vanjskih poslova Pakistana, Afganistana, Albanije, kao i iz brojnih nevladinih organizacija.

Najmanje 30 osoba je poginulo, dok je 126 ranjeno u jutrošnjem terorističkom napadu ispod željezničkog mosta u glavnom gradu Turske Ankari, saopćilo je tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Još uvijek nije potvrđen tačan uzrok eksplozije, no neki od očevidaca izjavili su kako je došlo do dvije uzastopne eksplozije te da postoji mogućnost da se radi o samoubilačkom napadu.

Eksplozija se dogodila na mjestu sa kojeg je danas trebalo da počne protestna šetnja pod parolom  "Uprkos ratu, odmah želimo mir. Mir, trud, demokratija", koja je otkazana. U eksploziji je pričinjena i velika materijalna šteta.

Telegrame saučešća turskim zvaničnicima i narodu uputili Dodik, Mustafa, Thaci i Dačić

Telegrame saučešća povodom terorističkog napada u Ankari, u kojem je poginulo 86 i ranjeno 186 ljudi, uputili su, između ostalih, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik, premijer i ministar vanjskih poslova Kosova Isa Mustafa i Hashim Thaci, kao i predsjedavajući OSCE-a Ivica Dačić, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Povodom gnusnog terorističkog napada u Ankari koji je odnio veliki broj nevinih života i u kome je ranjen veliki broj građana, u ime naroda Republike Srpske i svoje lično ime, upućujemo izraze iskrenog saučešća porodicama ubijenih, narodu Turske i vama lično", navedeno je u telegramu koji je Milorad Dodik uputio predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Dodaje se da "užasnuti ovim terorističkim činom, Republika Srpska najoštrije osuđuje ovaj teroristički akt i u potpunosti daje podršku globalnoj borbi protiv terorizma koji je postao prijetnja cijelom svijetu i koji na najsuroviji način odnosi živote nevinih ljudi".

Ivica Dačić je oštro osudio eksplozije na mirovnom skupu u Ankari. Kako se navodi u saopštenju OSCE-a, Dačić je izrazio duboko žaljenje zbog izgubljenih života i izrazio saučešće žrtvama, njihovim porodicama, Vladi Republike Turske i narodu.

„Najoštrije osuđujem nasilje koje je prekinulo skup koji se odvijao u miru. Ne smemo dozvoliti da nasilje i strah ugroze osnovna ljudska prava, uključujući pravo na okupljanje“, rekao je Dačić i pozvao na smirenost nakon ovog smrtonosnog napada.

„OEBS/OSCE se ujedinjenim snagama bori protiv nasilnog ekstremizma svake vrste, jer čvrsto verujemo da je saradnja najbolji odgovor na opasnosti s kojima se naša društva suočavaju“, poručio je Dačić.

U telegramu Ise Mustafe upućenom turskom premijeru Ahmetu Davutogluu izražava se iskreno saučešće zbog terorističkog napada u Ankari.

Kosovski premijer je izrazio žalost naroda i Vlade Kosova, koji suosjećaju sa bolom porodica žrtava, narodom i Vladom Turske, u ovim teškim trenucima, navodi se u telegramu.

Mustafa je izrazio solidarnost Kosova sa Turskom, naglasivši posvećenost Vlade Kosova zajedničkim naporima demokratskog sveta, na čelu sa SAD-om, u borbi protiv svih oblika nasilnog ekstremizma i terorističkih akata bilo ko da ih je počinio.

I Hashim Thaci osudio je teroristički napad u Ankari i izrazio saučešće turskim zvaničnicima.

“U ovim teškim trenucima, narod i institucije Republike Kosovo suosećaju sa turskim narodom i porodicama žrtava”, naveo je Thaci i dodao da takvi mizerni akti svjedoče da je neophodan i pravedan nastavak beskompromisne borbe protiv terorizma.

"Vlada Republike Kosovo stajaće snažno uz globalnu koaliciju u borbi protiv terorizma", poručio je Thaci.