<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mogerini: O sirijskoj krizi mora se razgovarati sa Asadom

BRISEL

Okončanje rata u Siriji zahtjeva da svi politički faktori, uključujući i predstavnike režima Bašara al Asada, sjednu za isti sto, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini uoči današnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Briselu.

12. oktobar 2015, 12:00

"Svi relevantni igrači treba da sjednu i razgovaraju”, rekla je Mogerini novinarima i dodala da EU podržava napore specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Stafana de Misture da pokrene politički dijalog između Asadovog režima i umjerene opozicije.

Taj stav je podržalo nekoliko predstavnika zemalja članica, koji su uoči početka sastanka rekli da Asad ne može biti dugoročno rješenje za Siriju, ali je neophodno razgovarati sa njim o formiranju prelazne vlasti.

Upitana kako ocenjuje rusku vojnu intervenciju u Siriji, Mogerini je rekla da je to komplikovano pitanje na koje se ne može dati jednoznačan odgovor.

“Borba protiv takozvane Islamske države je nešto oko čega svi možemo da se složimo, ali postoje i negativni aspekti, kao što je zalaženje ruskih borbrnih aviona u turski vazdušni prostor”, ukazala je ona.

Visoka predstavnica je najavila da će na sastanku vanredno biti razmatrana situacija u Turskoj nakon terorističkog napada u Ankari prošlog vikenda u kome je stradalo 97 ljudi.

“To pokazuje da se EU i Turska nalaze pred zajedničkim izazovima i da nam treba zajednička platforma, kazala je ona.

Pored Sirije i Turske, na dnevnom redu današnjeg zasedanja ministarskog savjeta biće i situacija u Libiji i migrantska kriza.

Očekuje se da će ministri podržati plan o nacionalnom pomirenju u Libiji, koji je rethodnih nedjelja bio predmet intenzivnih pregovora pod pokroviteljstvom UN.

Kada je riječ o migrantskoj krizi Mogerini je najavila da će na današnjem sastanku biti reči o formiranju zajedničke spoljnopolitičke platforme u okviru priprema za samit EU koji je zakazan za srijedu.