<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bild: Merkelova brani prihvat izbjeglica, ali sama ih ne bi primila

BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u odbranu svoje politike "otvorenih vrata" prema izbjeglicama, istakavši da je to "dio temeljne humanosti Nemačke", ali je dodala i da sama ne bi mogla da zamisli da primi izbjeglice u svoj dom.

12. oktobar 2015, 12:00

Merkelova je u intervjuu dnevnom listu "Bild" rekla da njen posao nije da "širi zabrinutost, već da radi na iznalaženju rješenja za probleme", prenijela je agencija AFP.

Ona je izrazila razumjevanje za strepnje građana od rekordnog priliva izbjeglica, za koje se očekuje da će ih u Njemačku ove godine stići između 800.000 i jednog miliona.

"Za mene je, međutim, dio temeljne humanosti naše zemlje da izboeglice prihvatimo na prijateljski način, kao što bismo uradili i sa svim drugim ljudskim bićima", navela je kancelarka.

Na pitanje novinara da li bi mogla da zamisli da primi izbjeglicu u svom domu, Merkelova je ipak rekla: "Iako imam veliko poštovanje prema ljudima koji su to uradili, ja ne mogu da zamislim da sada to uradim."

Kako bi izašla na kraj sa izbegličkim talasom, Njemačka će morati brzo da deportuje tražioce azila koji su pobegli od siromaštva, a ne rata, istakla je nemačka kancelarka.

"Novopridošlice za koje ne postoji šansa da im bude dozvoljen ostanak će biti direktno poslani natrag u svoje zemlje", rekla je ona.

Uprkos sve glasnijim kritikama unutar svoje Hrišćansko-demokratske unije, Merkelova je izjavila da je "čvrsto uvjerena" da ima podršku stranke na čijem je čelu i dodala da ankete, koje od početka izbegličke krize pokazuju pad njene popularnosti, za nju "ne predstavljaju mjerilo".