<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nobelova nagrada za ekonomiju za rad na pitanjima potrošnje, siromaštva i blagostanja

Da bi se izradila ekonomska politika koja promoviše blagostanje i smanjuje siromaštvo, prvo moramo razumjeti potrošačke izbore pojedinaca.

12. oktobar 2015, 12:00

Angus Deaton, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju u 2015. godini, rođen je u Škotskoj, a najpoznatiji je po svom radu u vezi sa zdravljem, blagostanjem i ekonomskim razvojem.

Iz Komisije za dodjelu Nobelove nagrade su kazali: “Da bi se izradila ekonomska politika koja promoviše blagostanje i smanjuje siromaštvo, moramo prvo razumjeti potrošačke izbore pojedinaca. Više od bilo koga drugoga, Angus Deaton je doprinio razumijevanju ove teme.

“Povezujući detaljne izbore pojedinaca i ukupne rezultate, njegovo istraživanje je pomoglo da se transformišu polja mikroekonomije, makroekonomije i razvojne ekonomije.”

U svojoj knjizi, Zdravlje, bogatstvo i porijeklo nejednakosti, tvrdi da sofisticiranija analiza ekonomskih podataka pokazuje da, dok većini ljudi na svijetu rast BDP-a donosi korist u smislu zdravlja i blagostanja, postoji mnogo kategorija stanovništva za koje to ne važi.
Rodom iz Edinburga, mikroekonomista Angus Deaton sa univerziteta Princeton, priznanje je dobio za svoju analizu potrošnje, siromaštva i blagostanja.
Ovaj globalni pristup evidentan je u njegovom posljednjem istraživanju, za koje on kaže da se fokusira na determinantama zdravlja u bogatim i siromašnim zemljama, kao i na drugim mjerilima siromaštva u Indiji i širom svijeta.

Mjerenje siromaštva je često bazirano na površnim analizama prihoda, ali Deaton je hvaljen zbog uvođenja kategorija stanovništva i mjerenja poboljšanja u vezi sa njihovim blagostanjem.

Deaton ima 69 godina, a obrazovao se na istom privatnom fakultetu kao i bivši britanski premijer Tony Blair, na Fettes College. Pohađao je i Cambridge, gdje je kasnije i predavao, nakon čega se preselio u SAD i uzeo dvojno državljanstvo.

On je trenutno profesor ekonomije i međunarodnih odnosa na univerzitetu Princeton.

Pobijedio je Sir Richarda Blundella, profesora političke ekonomije na londonskom univerzitetu, koji se smatrao favoritom zbog toga što je citiraniji od bilo kojeg drugog ekonomista tokom protekle godine, zbog njegovog rada o smanjenim platama i potrošačkoj potražnji.


Nagradu za ekonomiju, u vrijednosti 8 miliona švedskih kruna, ustanovila je 1968. godine švedska centralna banka u sjećanje na Alfreda Nobela. Ostalih pet nagrada ustanovio je Nobel u svojoj oporuci iz 1895. godine.

Izvor: The Guardian