<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prijetnja: Pritisak zbog VW - nema dizelaša!

Ishitrene i velike promjene na evropskim testovima za mjerenje emisije štetnih gasova na automobilima, poslije skandala sa VW, mogle bi da enormno poskupe dizelaše.

13. oktobar 2015, 12:00

 Toliko da proizvođači prestanu da ih prodaju, upozorila je Asocijacija evropskih proizvođača automobila (ACEA).

"Automobilska industrija je saglasna sa potrebom da kontrola emisije štetnih gasova daleko više odražava realne uslove i već godinama poziva na prijedloge. Ipak, važno je nastaviti putem koji omogućava proizvodjačima da planiraju i sprovode neophodne promjene, bez ugrožavanja uloge dizel automobila kao jednog od ključnih stubova za ispunjenje budućih ciljeva koji se tiču emisije ugljen-diksida (CO2)", navodi se u saopštenju ACEA, prenosi Rojters. 

Na pojedinim evropskim tržištima, proizvodnja dizel automobila se ohrabruje, jer proizvode manje količine ugljen-dioksida od automobila na benzin. Ipak, oni takođe mogu proizvesti veće količine azotnih oksida koji su štetni po zdravlje ljudi. 

"Bez realnih rokova i uslova, pojedini modeli dizel automobila bi na kraju mogli postati nepristupačni, primoravajući proizvođače da ih povuku iz prodaje, što bi pogodilo i potrošače i radna mjesta", upozorava ACEA. 

Računajući na bijes javnosti zbog nedavnog skandala sa Folksvagenom oko manipulacije vrijednostima izduvnih gasova, Evropska komisija je počela da povećava pritisak na automobilske kompanije da pristanu na brže i veće smanjenje emisije štetnih gasova. 

Kako navodi Rojters, zvaničnici evropskih vlada sastali su se prošle nedjelje u Briselu, u nastojanju da odblokiraju zastoj nastao zbog planiranog uvodjenja testova za mjerenje emisije azotnih oksida u realnim uslovima umesto oslanjanja na laboratorijske testove kojima je lako manipulisati.