<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pročitajte kako izgleda prijemni ispit na slavnom Oxfordu

Univerzitet u Oxfordu je godinama u svijetu, uz Harvard i Cambridge, poznat kao jedan od najprestižnijih i najkvalitetnijih po pitanju obrazovanja. Neki od najvećih umova današnjice su bili upravo studenti Oxforda.

13. oktobar 2015, 12:00

Osim besprijekornih ocjena za vrijeme srednje škole, na Oxfordu se polaže poseban prijemni ispit. Uprava Univerziteta je danas odlučila pustiti u javnost neke primjerke prijemnih ispita sa različitih odsjeka ovog univerziteta.

Samina Khan, direktorica odjeljenja za kreiranje prijemnih ispita je kazala da se pitanja najčešće sastoje od "akademskih razgovora" o pravcu za koji ste se odlučili studirati.

Evo nekih primjera:

Odsjek za Orijentalne studije: Može li arheologija dokazati ili negirati Bibliju?

Odsjek za biomedicinu: Odakle povezanost šećera u urinu i dijabetesa?

Odsjek za eksperimentalnu psihologiju: Koji biste broj od 0 do 100 izabrali ako biste učestvovali u igri u kojoj 100 ljudi stavlja 1 funtu kao ulog? Pobjednik je osoba čiji broj je najbliži dvije trećine prosjeka od svih izabranih brojeva.

Odsjek za ekonomiju i menadžment: Da li bankari zaslužuju svoje plate i treba li vlada preduzeti nešto kako bi limitirali iznos novca koji zarade?