<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Asanž pomaže Asteriksu protiv Rimljana

PARIZ

Nakon druženja sa Piktima, Asteriks i njegov vjerni prijatelj Obeliks vraćaju se u svoje selo i započinju novi rat protiv Rimskog carstva, ovog puta uz novog saveznika, Dublpolemiksa, novinara i "kolportera bez granica", čiji je lik inspirisan osnivačem Vikiliksa, Džulijanom Asanžom.

13. oktobar 2015, 12:00

Novi, 36. album avantura neustrašivih Gala - "Asterix et le Papyrus de Cesar" (Asteriks i Cezarov svitak), naći će se od 22. oktobra u prodaji širom svijeta, uključujući Brazil, Indiju, SAD i Australiju, s početnim tiražom od četiri miliona primjeraka.

Priča se odvija oko propagande kojom se Julije Cezar služi kako bi konačno pokorio Asteriksovo selo, posljednji bastion slobode u okupiranoj Galiji.

Imperatoru pomaže zli i lukavi savjetnik Promoplus, čiji lik veoma podsjeća na francuskog reklamnog magnata Žaka Segelu, ali i na dvojicu bliskih saradnika bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija.

"Hičkok je imao običaj da kaže da je priča uspješnija što je negativac bolji. Zato smo se dobro pobrinuli za našeg zloću", kazao je Žan Iv Feri, koji je zajedno sa crtačem Didijeom Konradon autor stripa.

Nova pustolovina čuvenog dvojca dolazi dvije godine nakon objavljivanja albuma "Asteriks i Pikti".

Prodat u 5,4 miliona kopija u 15 zemalja, u prevodu na više od 20 jezika, "Asteriks i Pikti", u kom dva kompanjona odlaze među drevne Škote kako bi se zajedno borili protiv Rimljana, bio je prvi album u čijem radu nije učestvovao nijedan od originalnih kreatora - Alber Iderzo i Rene Goscini.

Nastao 1959, strip o životu stanovnika malog galskog sela, koji uz pomoć čarobnog napitka uspijevaju da odole najezdi Rimljana, postao je svjetski bestseler sa preko 352 miliona prodatih kopija širom svijeta, u prevodu na 110 jezika i dijalekata.

Nekoliko avantura popularnih junaka adaptirano je za film, a pored Pariza je otvoren tematski park "Asteriks".