<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lavrov: Napad na ambasadu je teroristički akt

Napad na rusku ambasadu u Damasku tretira se kao teroristički napad, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

13. oktobar 2015, 12:00

On je rekao da će krivci biti veoma brzo pronađeni i kažnjeni, kao i da je napad osmišljen kako bi zaplašio sve one koji se bore protiv međunarodnog terorizma. On je dodao da će Rusija sarađivati sa Sirijom po pitanju pronalaska krivaca.

“Potvrđeno je da su dvije granate pale na teritoriju ambasade, to mi je potvrdio i naš ambasador. Očigledno je da je u pitanju teroristički napad, čiji je cilj da zaplaši sve one koji se bore protiv terorizma“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je takođe izrazio žaljenje što Vašington uopšte ne koordiniše borbu protiv terorizma sa Moskvom.

“Kada smo započeli borbu protiv terorista u Siriji, na poziv predsjednika Bašara el Asada, mi smo predložili našim partnerima da koordinišemo korake i dogovorimo se o ciljevima i dijelovima zemlje koji ne treba da budu uvučeni u konflikt. Dosad nijedan odgovor na taj prijedlog nismo dobili, ni od SAD, koja predvodi koaliciju, ni od bilo koje druge zemlje koja se u toj koaliciji nalazi“, rekao je Lavrov.

On je podvukao da je Rusija spremna da otvori kanale komunikacije sa svima, uključujući i humanitarne agencija Ujedinjenih nacija, kako bi svi imali tačnu sliku dešavanja u Siriji.

“Jedan je zaključak, treba koordinisati naše korake“, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije dodao je i da Rusija računa da će Zapad, a prije svega SAD, proslijediti informacije koje ima, a tiču se umjerene opozicije i Slobodne sirijske armije.