<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zakazana sjednica NS RS o radu predstavnika RS u institucijama BiH: Opozicija najavljuje burnu raspravu

Prijedlog za održavanje ove posebne sjednice uputila je Vlada Republike Srpske u četvrtak, 8. oktobra, a na posebnoj 11. sjednici će biti razmatrana jedna tačka dnevnog reda "Ustavni položaj RS i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH"

13. oktobar 2015, 12:00

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj sjednici u Banjaluci je zakazao posebnu skupštinsku sjednicu o radu predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH za 20. oktobar u 10 časova, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijedlog za održavanje ove posebne sjednice uputila je Vlada Republike Srpske u četvrtak, 8. oktobra, a na posebnoj 11. sjednici će biti razmatrana jedna tačka dnevnog reda "Ustavni položaj RS i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH".

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, kazao je da je Kolegijum bio jednoglasan u odluci da se pomjeri održavanje već zakazane redovne sjednice, odnosno da prvo bude održana posebna sjednica. Dogovreno je i da se radi maratonski bez pauza do završetka posebne sjednice, a biće održane samo redovne pauze koje inače traju od 15 do 17 časova.

"Nadam se će poslije ovoga imati NS RS jedinstveniji stav, pristup koji će obavezivati sve predstavnike izabrane na poziciji i u RS i u BiH. Imaće više obaveza i prema NSRS i prema narodu koji ih je birao. Nadam se da se rasprava neće pretvoriti u svađu i da će biti konstruktivna", rekao je Čubrilović.

Kazao je i da će svi koji su zainteresovani da se obrate imati priliku za obraćanje vezano za temu, te da će pred sjednicu Kolegijum razmotriti zahtjeve za obraćanje

Miladin Stanić, poslanik SDS, rekao je da opozicija jedva čeka da se ova sjednica održi kako bi građanima potvrdili da nema prenosa nadležnosti kojih je u prethodnim periodima bilo na pretek, tako da će "oni koji predlažu ovu sjednicu izaći inferiorni".

Branislav Borenović, poslanik PDP-a, rekao je da će posebna sjednica sigurno biti veoma interesantna i burna, da se Vlada RS pripremila, ali da i druga strana ima snažne argumente. Prema njegovim riječima, pripremljna su 134 argumenta o tome kako je Vlada RS štetno djelovala na interese RS.

"Predstavnici PDP zatražiće da aktivno učestvuju u sjednici, ali i ravnopravan tretman sa ostalim narodnim poslanicima, kao i sa predsjednikom Vlade RS i predsjednikom RS", kazao je Borenović.

Objasnio je da predstavnici RS u institucijama BiH žele da u slučaju iznošenja optužni na njihov račun mogu da odgovore u toku rasprave, kao što to trenutno u Narodnoj skupštini RS čini Milorad Dodik, predsjednik RS.

Borenović je objasnio da se 134 argumenta odnose na brojne slučajeve kriminala i korupcije, neriješenih ubistava, bježanja biznismena sa teritorije RS, i mnogo drugih stvari koje ugrožavaju interese RS.