<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mijatović: Ne prođe ni mjesec bez napada na novinare u BiH

Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini su ugrožene, ocijenila je u izjavi za Fenu u Strasbourgu predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, koja je bila jedna od govornica na konferenciji Vijeća Evrope o slobodi izražavanja, kazala je da je na to ukazivala više puta.

13. oktobar 2015, 12:00

"Ne prođe gotovo nijedan mjesec da nemamo napad na novinare. Naravno, mnogo toga dobrog je urađeno, a mislim da treba iskorisiti jednu ovakvu priliku, kada BiH predsjedava tako važnom organizacijom kao što je Vijeće Evrope, da se još više naglasi koliko je važno da se poštuju sloboda izražavanja i sloboda medija", navela je Mijatović.

Dodala je da se ne radi samo o BiH. Problem je region, a naglašava da zbog sigurnosnih razloga sve više i više "stradaju" ljudska prava.

"Zato je potrebno puno uraditi da bismo mogli zaštititi ta svoja prava. Ono što nedostaje jest politička volja u mnogim državama koje su članice i Vijeća Evrope i OSCE-a, te kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija non-stop ukazujem na to da bez obzira na predivne riječi koje imamo na papiru i rezolucije koje smo usvojili, potrebna je akcija u zaštiti ljudskih prava i sloboda", zaključila je Mijatović u izjavi za Fenu.