<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Holandska komisija: Projektil ruske izrade oborio malezijski avion

RIJEN

Malezijski avion na letu MH17 pogođen je prošle godine nad istočnom Ukrajinom projektilom BUK, ruske proizvodnje, kada je pogunulo 298 ljudi, saopštio je danas holandski Odbor za bezbjednost koji je vodio službenu istragu.

13. oktobar 2015, 12:00

"Avion MH17 srušio se zbog eksplozije bojeve glave 9n314m van aviona, na lijevoj strani kokpita...Ova bojeva glava uklapa se u vrste projektila koji su instalirani u sistem BUK raketa zemlja-vazduh", rekao je predsjednik holandskog Odbora za bezbjednost Tjibe Justra, na konferenciji za novinare, prenose agencije.

On je dodao da je Rusija osporila tip korišćenog projektila.

Službena istraga o tragediji aviona, došla je do zaključka da je trebalo da ukrajinske vlasti zatvore vazdušni prostor na istočnom Ukrajinom zbog sukoba sa proruskim separatistima. Justra je dodao da je to bio dovoljan razlog da se kao mjera opreza zatvori vazdušni prostor.

Dugoočekivani nalazi komisije nisu dali odgovor o odgovornosti, jer se ne zna ko je lansirao projektil.

Ranije danas, Justra je rekao porodicama žrtava, da bi putnici koje nije ubio projektil, umrli zbog iznenadne dekompresije i nedostatka vazduha na visini od 33.000 metara