<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Reakcije: Osude napada na novinare stižu od stručne i političke javnosti

Osude napada na novinare stižu od stručne i političke javnosti.

13. oktobar 2015, 12:00

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić juče tokom press konferencije održane u Banjaluci izrekao niz uvreda na račun novinarki RTRS-a, reagovali su iz OHR-a i Delegacije EU u BiH.

"Jučerašnji uvredljivi komentari upućeni novinarima RTRS-a samo su najnoviji primjer vrlo uobičajene prakse predstavnika mnogih političkih stranaka u ovoj zemlji, koju mi jasno osuđujemo. Kao što je OHR ranije isticao, mediji imaju obavezu da objektivno i profesionalno izvještavaju, ali im se mora omogućiti sloboda i nezavisnost da rade svoj posao. Mediji imaju ključnu ulogu u izgradnji demokratije i razumijevanja u BiH. Stoga, mogućnost medija da slobodno rade širom BiH, ima suštinski značaj i predstavlja mjerilo demokratske zrelosti društva.

Istovremeno, postoje mehanizmi koji mogu osigurati nezavisno razmatranje primjedbi protiv novinara i urednika. Potrebno je koristiti ove mehanizme, a ne uvrede ili druge oblike pritiska na novinare", navodi se u saopštenju OHR-a.

Kometarišući diskriminatorne izjave date o novinarki RTRS-a, portparol Delegacije EU i Kancelarije Specijalnog predstavnika EU u BiH, Andy McGuffie, je izjavio:

"Sigurnost novinara je preduslov za postojanje slobode govora i slobodnih medija. Potrebno je ozbiljno se pozabaviti svakom prijetnjom po uslove za rad novinara i mogućnošću da nezavisno djeluju. Posebno pominjanje novinarki u rodno diskriminirajućim izjavama je degradirajuće, i kao takvo je neprihvatljiva prijetnja za sigurnost žena predstavnica medija. Pored toga što predstavlja uvredu i uzrokuje ličnu traumu, to je izazov za slobodu medija".

Za Evropsku uniju, sloboda izražavanja i sloboda medija su među glavnim prioritetima. Kao dio političkih kriterijuma iz Kopenhagena, oni su ključni aspekt procesa EU integracija za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Budno pratimo ova pitanja prilikom procjene spremnosti Bosne i Hercegovine u procesu približavanja EU. Očekujemo punu podršku nosilaca odgovornih funkcija na postizanju ovih prioriteta - navodi Mcguffie.

Političari RS osudili Mektićev napad na novinare

Političari u Republici Srpskoj osuđuju jučerašnji napad ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na novinare RTRS-a.

" Napad na novinare nije primjeren nijednom zvaničniku, bez obzira na to na kojoj je poziciji i o kojoj temi se radi" ističe predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Zamjenik šefa Kluba SDS-a Miladin Stanić ističe da Mektića lično zna i da o njemu ima veoma dobro mišljenje, a da "spornu" pres-konferenciju nije pratio.

Stanić iznosi i stav da bi, možda, izvinjenje trebalo da bude i obostrano. Navodi da  lično ne bi se negativno odnosio prema novinarima, bez obzira na to iz koje kuće dolazili, iako se ni on ne slaže s uređivačkom politikom RTRS.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović ukazuje da je, nažalost, takvu praksu „komunikacije s novinarima uveo predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik“. Borenović ističe da je Dodik „vrijeđao i njegovu porodicu, te napadao novinare iz nekih medijskih kuća samo zato jer postavljaju neugodna pitanja“.

Naglasio je da on nikada nije na takav način komunicirao s novinarima, niti mu spominjao članove porodice. Ističući da ne želi nikoga da pravda, dodao je i da političari, ali i mediji moraju voditi računa kako se odnose jedni prema drugima.

Mijatović: Ne prođe ni mjesec bez napada na novinare u BiH


Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini su ugrožene, ocijenila je u izjavi za Fenu u Strasbourgu predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, koja je bila jedna od govornica na konferenciji Vijeća Evrope o slobodi izražavanja, kazala je da je na to ukazivala više puta.

"Ne prođe gotovo nijedan mjesec da nemamo napad na novinare. Naravno, mnogo toga dobrog je urađeno, a mislim da treba iskorisiti jednu ovakvu priliku, kada BiH predsjedava tako važnom organizacijom kao što je Vijeće Evrope, da se još više naglasi koliko je važno da se poštuju sloboda izražavanja i sloboda medija", navela je Mijatović.

Dodala je da se ne radi samo o BiH. Problem je region, a naglašava da zbog sigurnosnih razloga sve više i više "stradaju" ljudska prava.

"Zato je potrebno puno uraditi da bismo mogli zaštititi ta svoja prava. Ono što nedostaje jest politička volja u mnogim državama koje su članice i Vijeća Evrope i OSCE-a, te kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija non-stop ukazujem na to da bez obzira na predivne riječi koje imamo na papiru i rezolucije koje smo usvojili, potrebna je akcija u zaštiti ljudskih prava i sloboda", zaključila je Mijatović u izjavi za Fenu.

Danas napad na novinarku RTRS-a


Klub novinara Banjaluka poziva Kancelariju za reviziju institucija BiH da se javno ogradi od neprimjerenog verbalnog napada zamjenika glavnog revizora Dževada Nekića na novinarku „Glasa Srpske“ iz Istočnog Sarajeva Željku Domazet zbog teksta koji je objavljen u današnjem izdanju „Glasa Srpske.“

Nekić je novinarku Domazet nazvao pogrdnim imenom i optužio je da „reketira ljude po parlamentu BiH“, što je neprihvatljivo i predstavlja nastavak pritiska na rad novinara.

"Klub novinara traži od Nekića da uputi javno izvinjenje, a kolegenicu Domazet poziva da podnese tužbu protiv Nekića. Klub novinara Banjaluka podsjeća sve zvaničnike da su njihova zakonska prava da upute demant, žale se Vijeću za štampu ili Regulatornoj agencije za komunikacije BiH ili da podnesu tužbu ukoliko su nezadovoljni izvještavanjem bilo kojeg medija", saopšteno je iz Kluba novinara Banjaluka.

Dodaju da su uvrede, optužbe i prijetnje novinarima su nedopustive i medijska zajednica neće prihvatiti takav način ponašanja funkcionera.

Klub novinara Banjaluka izražava zabrinutost zbog učestalih verbalnih napada na novinare posljednjih dana. Tražimo od političkih stranaka da se javno ograde od istupa svojih zvaničnika koji vrijeđaju novinare.

"Ukoliko se ovakvi i slični napadi ponove - od ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića ili zamjenika glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH -  Klub novinara Banjaluka će pozvati sve kolege da bojkotuju njihove konferencije za novinare i ne objavljuju njihove izjave, niti saopštenja za javnost", kažu iz Kluba novinara.

Vezan tekst

Dragan Bursać: Mektićevo silikonsko pišanje po novinarima