<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sramotno je da poslanici u Narodnoj skupštini RS ne uvažavaju stav javnosti

Građanska inicijativa protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska skinuta je sa dnevnog reda Sedme sjednice Narodne skupštine RS nakon što nije dobila podršku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da ide u skupštinsku proceduru.

20. oktobar 2015, 12:00

Na sjednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu pri Narodnoj skupštini Republike Srpske, juče je diskutovano o građanskoj inicijativi za Sutjesku, koja je nakon toga ponovo skinuta sa dnevnog reda Skupštine sa dva glasa za i četiri suzdržana glasa.

Iz Centra za životnu sredinu poručuju da je ovo kočenje demokratskih procesa i onemogućavanje glasa javnosti da se čuje.

Građanskom inicijativom Narodnoj skupštini se predlaže usvajanje zаključkа dа izgrаdnjа mаlih hidroelektrаnа u Nаcionаlnom pаrku „Sutjeskа“ nije od jаvnog i opšteg interesа zа Republiku Srpsku.

Iz Centra kažu da je Građanska inicijativa protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska skinuta  sa dnevnog reda Sedme sjednice Narodne skupštine nakon što nije dobila podršku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da ide u skupštinsku proceduru.

“U tom Odboru su pri glasanju suzdržani bili: Milorad Jagodić (SNSD), Čedo Vuković (SNSD), Vojin Mitrović (samostalni poslanik) i Nenad Vukoje (spoljni član Odbora), dok su dvojica poslanika glasala za upućivanje inicijative na glasanje u Skupštinu”, kažu iz Centra.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu kažu da od ovog Odbora i ovih poslanika, nažalost, ništa drugačije ni ovaj put nisu očekivali.


“Nacionalni park Sutjeska nije pitanje o kojem se može biti suzdržan, niti je 6,000 građana koji su svojim potpisom podržali inicijatvu javnost koju Narodna skupština i Vlada Republike Srpske smije ignorisati. Suzdržanost u ovom slučaju je jasno stajanje na stranu privatnog interesa ispred interesa javnosti“, istakla je Nataša Crnković.

Ona je dodala da je jasno da Vlada vrši pritisak i da poslanici vladajućih partija imaju uputstva kako da glasaju.

“Sramotno je da zastupnici građana pri Narodnoj skupštini koji deklarativno podržavaju demokratske procese očigledno ne uvažavaju stav javnosti. Vlada jasno staje na stranu privatnih interesa i ignoriše argumente struke, te zahtjev lokalne zajednice i javnosti“, rekla je Nataša.

Foto: Arhiva



Nakon što je javnost dala svoj jasan stav o gradnji hidroelektrana u NP Sutjeska, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banjoj Luci čime su oborene obje studije uticaja na životnu sredinu pomenutih hidroelektrana, usvajanje ovakve građanske inicijative od strane Narodne skupštine RS je moralo da bude logičan korak.

Podsjetimo da je Kampanja Bitka za Sutjesku pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom.
„Sutjeska“ je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH. Ovaj Nacionalni park obuhvata prostrano planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, te planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.

 Površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je preko 66 odsto pokriveno šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti iznad gornje granice šuma, a prašuma Perućica je jedna od posljednjih prašuma u Evropi. Pored toga, Nacionalni park “Sutjeska” upravlja lovištem “Zelengora, koje zahvata površinu od oko 53.240ha.

Građani su, po ovom pitanju, jasno rekli “NE” malim hidroelektranama, a sada je sve u rukama narodnih poslanika i njihovoj ekološkoj svjesnosti i potrebi za očuvanje Nacionalnog parka “Sutjeska”.