<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bosić: Zakasnili smo 18 godina sa ovom pričom

I početak današnje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a (NSRS) obilježio je bojkot uvodnog izlaganja premijerke RS Željke Cvijanović. Njeno izlaganje su bojkotovali predstavnici opozicije.

20. oktobar 2015, 12:00

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda je rekao da je od prvog dana kad je preuzeo funkciju u Sarajevu uputio dopis Vladi RS, predsjedniku RS i predsjedniku NSRS da se svi materijali koji se razmatraju u Sarajevu razmotre u RS kako bi se utvrdio eventualni prenos nadležnosti, a da je odgovor dobio samo od predsjednika NSRS.

“Vi polazite od teze da je ova vlada nepogrešiva i da je sve što napiše je sveto slovo. Ja vas pitam je li ova vlada nepogrešiva. Ako je za vas nepogrešiva, ona je za nas itekako pogrešiva jer da nije ne bi bilo ovako loše stanje u RS. Mi ne možemo da prihvatimo kontitnuitet politike koja je RS dovela u ovakvo stanje. Mi smo protiv toga. Ljudi koji su glasali za nas su tražili da mi ne vodimo takvu politiku”, rekao je Tadić.

Bosić: Priča o prenosu nadležnosti je želja za obračunom i linčom

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i njen zastupnik u Predstavničkom domu Državnog parlamenta Mladen Bosić je rekao da je tematika rasprave na današnjoj posebnoj sjednici NSRS, o prenosu nadležnosti, zakasnila punih 18 godina.

"Ovo je želja za obračunom i linčom, a politički koncept ganjanje unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja", istakao je Bosić.

Reagujući na izlaganje premijerke Željke Cvijanović, koja je u uvodnom izlaganju rekla da su poslanici parlamentarne većine na nivou BiH, zajedno sa predstavnicima SDS-a, PDP-a i NDP-a uskratili građane RS za 30 miliona KM jer su odbili da ratifikuju Sporazum sa Svjetskom bankom o zajmu za budžetsku podršku razvojnim politikama u entitetima, Bosić je rekaoda će podržati samo one kredite koji će se iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta i koji će moći u budućnosti biti vraćeni.

Zbog kritika koje su upućene na račun potpisivanja ugovora sa Islamskom zajednicom BiH, Bosić je istakao da je RS prvo potpisala ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zatim je uslijedio ugovor BiH sa Svetom stolicom, te da je logičan slijed bio i potpisivanje ugovora sa Islamskom zajednicom.

Na sjednici NSRS-a bojkotovano izlaganje Željke Cvijanović

I početak današnje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a (NSRS) obilježio je bojkot uvodnog izlaganja premijerke RS Željke Cvijanović. Njeno izlaganje su bojkotovali predstavnici opozicije.

Na današnjoj sjednici koja je u toku jedina tačka dnevnog reda je ustavni položaj RS i zaštita njenih interesa na nivou institucija BiH, čiji je predlagač Vlada RS.

Iz PDP-a, kako je i ranije najavljeno, posebnoj sjednici ne prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, dok sjednici prisustvuju SDS-ovi predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, kazao je prije početka sjednice da je na sjednici Kolegijuma odobreno obraćanje svima koju su tražili sa se obrate, ali bez replika i krivih navoda.

Zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma i predsjedniku SDS-a Mladenu Bosiću i predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta BiH Ognjenu Tadiću skupštinski Kolegijum je odobrio odbraćanje u trajanju do 10 minuta, dok je ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću dozvoljeno obraćanje do 20 minuta.

Čubrilović je objasnio da će se Mirko Šarović obratiti naknadno jer zbog obaveza nije u mogućnosti da prisustvuje početku sjednice.