<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi kanadski premijer je zgodan frajer i feminista!

Jeste li čuli? Kanada ima novog premijera! I zgodan je!

22. oktobar 2015, 12:00

E sad, pošto smo to rekli – on je takođe jedan ponosni, hrabri, eksplicitni i deklarisani feminista.

I on je sada lider jedne G7 nacije.

"Ko je Justin Trudeau?, možda se pitate. To je pitanje koje Kanađani nikada nisu postavili, jer poznaju Justina Trudeaua cijeli njegov život. Ja ga poznajem cijeli život. Ne lično, naravno, ali rođena sam godinu dana poslije njega tako da je on prisutan cijeli moj život.

Justin Trudeau, 43, prvorođeni je sin legendarnog kanadskog premijera Pierre Elliott Trudeau, harizmatičnog, seksi intelektualca, iz vremena kada su intelektualci bili seksi i harizmatični.  On je kanadska legenda i inspirisao je nešto što je, sasvim legitimno, poznato kao "Trudeaumanija". On nije bio oženjen kada je došao na tu poziciju, a zatim se oženio prelijepom 22-godišnjakinjom takozvanom "dijete cvijeća", Margaret, koja će mu se pridružiti u diplomatskim posjetama, gdje su se družili sa Fidelom Castrom i zabavljali u Studio 54 sa Mick Jaggerom. Justin je bio najstariji od njihova tri sina.

Ako vas ova priča podsjeća na porodicu Kennedy, niste pogriješili. Glamur, porodično nasljeđe, drama ― porodica Trudeau je bila kanadska verzija političke aristokratije koja je često bila tema novinarskih tekstova (da, čak i američkih novina ―Margaretina posjeta Studio 54 je bila prilično sočna tema. Ona je bila i prijateljica sa Andy Warhol). Politička romansa je bila strastvena ali kratkog vijeka; Margaret je bila otvorena u vezi sa svojom borbom sa bipolarnim poremećajem, a njen suprug je dobio starateljstvo nad dječacima dok je ona dospijevala u novine zbog svoje sklonosti zabavi. Porodica je doživjela užasnu tragediju 1998. godine, kada je Justinov brat Michel poginuo u lavini dok je hodao u planinama.

Sve se to odigravalo pred očima javnosti. Sjećam se kada sam ga srela na fakultetu na debatnom takmičenju 1991. godine. Svi smo šaptali „To je Justin Trudeau!". Tako je bilo tokom cijelog njegovog života. Tako da je analogija sa porodicom Kennedy ispravna.

Ali da se vratimo današnjem zgodnom Premijeru.

Juče je Trudeau vodio Liberalnu stranku Kanade u veliku pobjedu, čime su zbacili Konzervativnu stranku nakon deset godina vladavine.
Konzervativci su nekada bili Progresivni konzervativci, dok nisu ispustili dio „progresivni“, kada su se spojili sa ultra-desnom Reformskom strankom. Trudeauova pobjeda takođe je obilježila krah desetogodišnje desničarske vladavine Konzervativaca i pojavu osvježene liberalne stranke sa mladim, strastvenim i progresivnim kandidatima.

Trudeau je veoma jasan u vezi sa svojim stavovima. Izjašnjava se protiv islamofobije, vraćajući toleranciju kao princip kanadskog života. On će zaštititi životnu sredinu i postaviti je kao prioritet. Želi da poveća poreze za bogate. Želi da legalizuje marihuanu.

Ali ne možete imati „progresivan“ mandat bez žena ―i tu je Justin Trudeau pravi frajer. Zamislite ovo:

 Mnogo puta se deklarisao kao feminista ("Ja sam feminista. Ponosan sam što sam feminista. "), što ima veze sa njegovom majkom i ocem koji ga je "odgojio da poštuje i brani prava svih."

Različitost je bila eksplicitni cilj Liberalne stranke, a „vidljiva manjina“ i ženski kandidati su birani u rekordnim brojevima.
Obavezao se da će imati rodnu jednakost u svom kabinetu!
Obećao je da će istražiti stravična ubistva aboridžinskih žena, koje je njegov prethodnik Stephen Harper proglasio „ne tako visokim prioritetom“, da će zastupati one koji su nedovoljno zastupljeni i često ignorisanu aboridžinsku zajednicu.
Liberali su se obavezali da će produžiti porodiljski dopust na 18 mjeseci, i da će on biti fleksibilan u primjeni.

On je za pravo žena na izbor, pa kaže: "Nijedna vlada nema pravo da zakonom određuje šta će žena odabrati da radi sa svojim tijelom. I to je to." Kada su Konzervativci zlonamjerno koristili ovaj njegov stav u napadu na njega, on je kazao: "Meni je savršeno u redu da Kanađani znaju da je Liberalna stranka odlučna u svojoj odbrani ženskih prava." To ne bi trebalo da bude ništa revolucionarno u 2015. godini, ali sjetite se da je u ovogodišnjem obraćanju naciji, Obama samo kazao "možda se nećemo svi složiti o pravu žene na izbor "― što je u najmanju ruku mlako. Možda će Trudeauov odvažni stav pomoći da se ohrabre i drugi progresivni političari, naročito u godini izbora.

Sinoć sam u napadu Trudeaumanije, zatekla sebe kako gledam gomilu starih fotorafija i snimaka Margaret Trudeau na YouTube. Saznala sam da je posjeta Margaret Trudeau  Studio 54 sa Mick Jaggerom bila zamalo međunarodni incident.

Kada su premijera Trudeaua upitali za komentar, on je slegnuo ramenima i kazao, "Pa, dama ode na rok koncerti i onda ode u Njujork da posjeti prijatelje i malo fotografiše." (Margaret Trudeau je bila fotografkinja.) Zatim je kazao, "Ako zbog toga izgubim nekoliko glasova...pa, to bi bilo šteta, ali ne bih želio ništa poduzeti u vezi s tim." I to je bilo sve. Naslov članka s tim komentarom je bio "Trudeau nije zabrinut zbog supruginih putovanja". Meni to govori nešto o ljudima  koji su odgojili Justin Trudeau i primjeru sa kojim je rastao.

Neki možda omalovažavaju Trudeaua kao bezazlenog ljepotana ―i da, on jeste lijep, da, on je pokazao svoje mišiće u selebriti bokserskom meču (i pobijedio!), i da, on jeste glumio u kanadskoj mini seriji  - ali ja vjerujem da ovaj bivši nastavnik francuskog, matematike i književnosti ima i druge kvalitete. Političari govore o promjeni sve vrijeme, ali sada postoji stvarni osjećaj uzbuđenja u vezi sa promjenom koju on, ne samo nagovještava, već ju je i donio potkrepljujući svoje riječi djelima. On je osvježio i obnovio stranku prema svom nahođenju. I ako on može održati svoje planove i obećanja, Kanada će ga pratiti.

Da, kanadski novi premijer jeste zgodan, ali kao pravi feminista, sigurna sam da bi mu bilo drago da zna da, gledajući ga, mi vidimo mnogo više od toga.

Izvor: Elle Prevod: Buka