<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kafa bez predrasuda: “Osobama sa invaliditetom odlazak u kafić je ogroman izazov” (FOTO)

Većina ugostiteljskih objekata nije prilagođena korisnicima kolica

05. novembar 2015, 12:00

U Banjaluci je u protekla dva dana održan zanimljiv ulični performans pod nazivom “Kafa bez predrasuda” kojim se građani žele podstaći da razmisle o osobama sa invaliditetom kao jednoj od najmarginalizovanijih kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini.

U kafićima gdje se mogla popiti “Kafa bez predrasuda” na stolicama su bili točkovi, a na stolovima povezi za oči koje su građani mogli koristiti i na taj način bar donekle osjetiti kako je živjeti u mraku i biti slijepa osoba.

Ovaj performans je organizovao Helsinški parlament građana Banjaluka u saradnji sa JU Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica RS.

Organizatori su rekli da su željeli da se građani Banjaluke zapitaju kako bi izgledalo da ne mogu slobodno da se kreću, da nesmetano odu do ljekara, kino, muzej ili pozorište, kako izgleda život slijepih osoba, kako čitaju knjige, surfaju internetom, biraju garderobu, raspoznavaju boje, kako uopšte izgleda živjeti takav život?

Ana Kotur koja radi na radi na projektu IN – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u BiH rekla je da stvari koje većina ljudi uzima zdravo za gotovo, poput odlaska u kafić, osobama sa invaliditetom predstavljaju ogroman izazov - jer većina ugostiteljskih objekata nije prilagođen korisnicima kolica.

“Ako posmatramo reakciju posjetilaca, neki su spremni da sjednu u stolice sa točkovima, a neki ne, možemo primijetiti i širi kontekst stvari - koliko su zapravo naši sugrašani spremni da razumiju i razmisle o položaju osoba sa invaliditetom, te koliko su jake predrasude prema OSI  uopšteno uzevši”, rekla je za BUKU Ana Kotur.

Aktivnosti ovog projekta će se nastaviti i u narednom periodu, pa se nemojte iznenaditi ukoliko ove stolice vidite u vašem omiljenom kafiću i popijte kafu bez predrasude.

Pogledajte fotografije: