<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Želiš studirati u Francuskoj? Sve korisne informacije na jednom mjestu

Francuska kao peta najveća svjetska ekonomska sila godišnje prima preko 270.000 stranih studenata i treća je destinacija za studiranje po izboru studenata iz cijelog svijeta.

06. novembar 2015, 12:00

Studentski dan na kojem su se predstavljaju brojni francuski univerziteti održan je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci u organizaciji Campus France Bosne i Hercegovine, Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini i Francuskog instituta BiH.

U okviru ovog dana studenti su mogli dobiti odgovor na pitanje: zašto odabrati Francusku?

Organizatori kažu da Francuska kao peta najveća svjetska ekonomska sila godišnje prima preko 270.000 stranih studenata i treća je destinacija za studiranje po izboru studenata iz cijelog svijeta.



“Velika ponuda studija na svim nivoima (Bachelor, Master, Doktorat) na francuskom i engleskom jeziku, niski troškovi školarine i međunarodno priznate i cijenjene diplome jedan su od razloga zašto odabrati Francusku za svoje studije”, kažu organizatori ovog događaja. .

Studentski dan u Banjaluci jedan je u nizu ovakvih događaja koji se svake godine održavaju u zemljama Balkana (Bugarska, Srbija, BiH, Crna Gora), a koji za cilj imaju promociju francuskih visokoškolskih ustanova, studijskih programa i mogućnosti stipendiranja.



“Ovaj događaj jedinstvena je prilika da sadašnji i budući studenti dobiju sve informacije vezane za francuski sistem visokog obrazovanja, organizaciju i troškove studija, mogućnosti stipendiranja i brojnim drugim aspektima studentskog i svakodnevnog života u Francuskoj”, kažu organizatori.

Milica Mijatović, predstavnica Francuskog instituta u BiH iz Centra u Banjaluci kaže da su u Banjaluci danas bili predstavnici sa šest francuskih univerziteta, kao i nekoliko rumunskih i bugarskih univerziteta gdje ima francuskog jezika.



“Svi su tu da na neki način približe ovdašnjim studentima i sam sistem visokog školstva u Francuskoj, kao i mogućnosti razmjena i stipendiranja. Svi studenti koji razmišljaju o eventualnom odlasku na studiranje u Francusku mogu da dobiju mnogo korisnih informacija”, rekla je za BUKU Mijatović Milica.

Ona dodaje da Francuzi ne traže nikakve posebne uslove za studiranje, a detalji zavise od univerziteta.

“Oni su dosta otvoreni stranim studentima i primaju ogroman broj stranih studenata godišnje. Sve zavisi i od grupe, a postoje čak i grupe gdje su studiji na engleskom, pa čak ni poznavanje jezika nije uvijek neophodno, ali za većinu tehničkih studija potrebno je znanje jezika B1, a za društvene studije nivo B2 francuskog jezika. To je neki osnovni uslov. Što se tiče troškova studija u Francuskoj bitno je naglasiti da strani studenti plaćaju isto kao i francuski studenti, pa na taj način nisu zakinuti”, ističe Milica.



Milica kaže da Francuska ambasada od početka svog rada u BiH nudi studentima iz BiH i pet stipendija godišnje za master studije u Francuskoj, a ubrzo će da izađe i konkurs, a svake godine studenti su koristili ove stipendije i u velikom broju su se prijavljivali.

“Postoje i stipendije za doktorske studije, ali nažalost za sada te vrste stipendija ne potoje za osnovne studije, ali različite katedre rade i na razvoju tih stipendije”, objašnjava ona.



Galabov Vladimir iz Frankofonskog instituta iz Sofije došao je da predstavi univerzitete u Bugarskoj i master studije koji se nude na ovim univerzitetima.

“U Banjaluku smo došli da senzibiliramo studente iz BiH prije svega što se studiji održavaju blizu, u Bugarskoj. Ovi studiji su istog kvaliteta kao studiji u Francuskoj, a svi naši univerziteti sarađuju sa univerzitetima u Francuskoj ili Belgiji”, rekao je za BUKU Galabov.

Predstavnici brojnih univerziteta predstavili su studije ekonomije, menadžmenta, političkih nauka, novinarstva, međunarodnih odnosa, francuskog jezika i književnosti, mašinstva i inžinjerstva i zainteresovani studenti su mogli dobiti odgovore na pitanja vezana za studiranje na tim univerzitetima.



U okviru ovog događaja studenti i svi zainteresirani su imali priliku da saznaju više o stipendijama Vlade Francuske, Erasmus + i Univerzitetske Agencije Frankofonije (AUF).


KORISNI LINKOVI:

www.campusfrance.org

http://institutfrancais.ba/?lang=bs

http://www.ambafrance-ba.org/-Bosnien-