<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nezadovoljni studenti zbog novih pravila: Samo najbolji mogu ostvariti pravo na budžet

U otvorenom pismu studenti su oštro osudili nadležne koji su im uskratili njihova prava.

10. novembar 2015, 12:00

Redakciji portala BUKA javili su se studenti koji su rekli da nisu mogli ostvariti pravo prelaska na bužet iako su ispunili sve uslove, odnosno, položili su sve ispite u prethodnoj godini. Međutim, prema novom Pravilniku Univerziteta u Banjaluci neće, kao što su ranije mogli, svi studenti da ostvare pravo na bužet.

Studenti su ogorčeni ovom odlukom Rektorata i već su se ranije obraćali raznim adresama za pomoć. U otvorenom pismu koje su ranije poslali medijima studenti su oštro osudili nadležne koji su im uskratili njihova prava.

“Do sada su svi koji nisu bili na budžetu prelazili na budžet bez obzira da li je njihov prosjek bio šest ili deset. Naši profesori, koji su stariji od nas dvije ili tri decenije, kažu da je tako bilo i u njihovo vrijeme, a Vi sada odjednom mijenjate. Naravno da mijenjate kada ste smanjili obnovu onima koji ne rade i ne polažu u roku. Da li smo mi dužni da plaćamo za njih? Sve je bitnije od onih studenata koji redovno izvršavaju svoje obaveze. Vaš stav jasno govori da Vi podržavate neznanje, a ne znanje. Pomažete onima koji obnavljaju i koji ne izvršavaju svoje obaveze, ali zato nas uskraćujete”, rekli su predstavnici banjalučkih studenata.

Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci, nedavno je medijima rekao da će prilikom izbora na budžet imati samo najbolji studenti. Prema njegovim riječima biće formirana rang-lista i samo najbolji studenti će moći da pređu na budžet, a oni koji su ispod nje neće moći, bez obzira na to da li su položili sve ispite.

Aleksandar Forca, predsjednik Studentskog parlamenta Banjaluka rekao je za BUKU da je od kraja januara 2015. godine na snazi Pravilnik na nivou Univerziteta koji normativno uređuje na koji način studenti mogu preći iz statusa samofinansirajućih u budžetski status.

“Do tog trenutka nije bilo usaglašeno kako se postupa sa takvim studentima. Jedni fakulteti su odmah studente prebacivali na budžet koji očiste sve ispite, dok su drugi ostavljali ih u statusu samofinansiranja. Takva situacija je bila dosta konfuzna. Ovim pravilnikom, koji je dostupa na sajtu Univerziteta donekle je rješenje problem”, kaže za BUKU Forca.


Foto: Ilustracija

On objašnjava da studenti koji  nisu obnavljali više od jedne studijske godine i oni koji su očistili sve ispite do oktobra podliježu rangiranju koje mora biti javno i saopšteno svima.

“Problem je nastao što pojedini fakulteti nisu to primjenjivali iz nama nepoznatih razloga. Studentski parlament Banjaluka poslao je dopis svim fakultetima da počnu primjenjivati pravilnik. Na većini fakulteta problem je riješen, a očekujemo da će ubrzo biti problem riješen i na ostalim fakultetima”, ističe Forca.

Tijana Trklja, studentkinja Filološkog fakulteta iz Banjaluke rekla je da su studenti Filološkog fakulteta koji su ostvarili pravo prelaska na budžet, a prethodno nisu bili na budžetu imali sreću što je dekan Mladenko Sadžak imao razumijevanja za svoje studente i nije ih htio uskratiti za “zaslužene nagrade”.

“Velika je prednost bila i u brojčanom sistemu, jer je svega 12 studenata sa svih jezičkih smjerova čekalo prelazak na budžet, tako da je i to bila olakšavajuća okolnost, dok je recimo na drugim fakultetima taj broj poprilično veći u odnosu na Filoloski fakultet”, rekla je za BUKU Tijana Trklja.

I ostali studenti koji su nam se javili nadaju se što skorijem razumijevanju situacije u kojoj se nalaze i da će moći preći na budžet što će im itekako olašati studentske dane.