<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Peticija u Banjaluci: “Da svako dijete u RS ima pravo na dječiji dodatak”

Prema dosadašnjim pravilima porodica koja ostvaruje prihod od 90 KM po članu porodice (a tu se procjenjuje i vrijednost automobila ukoliko ga porodica posjeduje) nema pravo na dječiji dodatak.

13. novembar 2015, 12:00

Potpisivanje peticije za ukidanje cenzusa za dječiji dodatak i donošenje zakona prema kojem bi svako dijete u RS imalo pravo na dječiji dodatak, čiji bi iznos bio najmanje 100 KM, počelo je danas na Trgu Krajina u Banjaluci.

Peticiju je pokrenulo Udruženje „Četiri plus“ iz Banjaluke, a dokumentaciju za potpisivanje peticije poslana je i u druge gradove i opštine Republike Srpske.

Prema dosadašnjim pravilima porodica koja ostvaruje prihod od 90 KM po članu porodice (a tu se procjenjuje i vrijednost automobila ukoliko ga porodica posjeduje) nema pravo na dječiji dodatak.

Visina dječijeg dodatka: Za prvo dijete dodatak se ne dodjeljuje, drugo dijete dobija 35 KM, treće 75 KM, četvrto 35 KM i svako sljedeće dijete nema pravo da dodatak.

Predsjednik banjalučkog Udruženja „Četiri plus” Jovan Radovanović rekao je za BUKU da je cilj peticije mijenjanje dosadašnji zakon o pravima na dječiji dodatak, jer danas nema pravo svako dijete da ima dječiji dodatak, a mi to ograničenje želimo da ukinemo i da svako dijete ima pravo na dječiji dodatak čiji bi iznos bio minimum 100 KM po djetetu mjesečno.



“Prema dosadašnjim pravilima porodica mora biti u teškoj ekonomskoj situaciji, da im primanja ne prelaze 90 KM po članu da bi uopšte ostvarili pravo na dodatak od 35 KM koliko se dobija za drugo dijete i četvrto dijete, a za treće dijete se prima 75 KM. Prema tome, bez obzira koliko podrodica broji članova, samo troje djece prima taj dodatak”, rekao je Jovan Radovanović.

Radovanović je i sve ostale građane pozvao da podrže ovu incijativu, jer se ona odnosi i na porodice koje imaju jedno dijete ili dvoje djece, odnosno ova inicijativa se odnosi na svu djecu u RS i svima je u interesu da ovo podrže.

“Već osam godina ukazujemo na ovaj problem gradskim i republičkim institucijama i pričamo o tome u medijima, a da su resorne institucije htjele da se ovaj problem riješi i da nam pomognu to bi se već desilo i mi ne bismo morali da pokrećemo ovu peticiju”, ističe Jovan.

Radovanović kaže da je najveći problem članova Udruženja „Četiri plus“ nezaposlenost.

“U preko 70 % porodica ni jedan član ne radi i nemaju nikakva primanja i oni jedva sastavljaju kraj sa krajem i najteže im je obezbijediti hranu. U većini porodica se školuje troje ili više djece i veoma je teško obezbijediti sve za školu i školske obaveze.  Često nam se dešava da imamo problema sa isključivanjem struje, što je za jednu porodicu u današnje vrijeme, nešto najteže”, istakao je Radovanović.

On je dodao da u Banjaluci imaju preko 600 porodica sa četvero i više djece, a u RS ima oko 5000 porodica, ali i da se trenutno na terenu prikupljaju tačne podatke o broju i članovima tih porodica.

Peticija se može potpisati u narednih nekoliko dana na Trgu Krajina u periodu od 10 do 17 časova, a peticija će se moći potpisati i u drugim gradovima i opštinama RS.

Pogledajte fotografije sa današnjeg potpisivanja peticije: