<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Buka u Mrkonjić Gradu: Najveći problem odlazak mladih i čitavih porodica (FOTO)

Redakcija portala Buka je dobila i Plaketu priznanje od Omladinske organizacije "Centar" za podršku u radu.

15. novembar 2015, 12:00

Kafa sa Bukom u Mrkonjić Gradu održana je u četvrtak naveče u prostorijama omladinske organizacije "Centar".

Veliki broj okupljenih građana pričao je o problemima sa kojima se suočavaju na svakodnevnom nivou, o životu u Mrkonjić Gradu i onome što smataju da bi se hitno trebalo riješiti.

Žučnu raspravu izazvala je i tema o “srednjoškolskoj ekskurziji” iz 2010. godine kada je cijela generacija učenika bila oštećena. Iako su uredno uplaćivali odlazak na ekskurziju,  kada je došao čas realizacije puta do same ekskurzije nije došlo.

Učenici su slučaj dobili na sudu, ali još uvijek čekaju isplatu novca koji su uplatili i po njima se vidi da su još uvijek uznemireni zbog svega što im se desilo.


Još jedan problem koji se izdvojio kao alarmantan i važan jeste odlazak mnogih stanovnika iz Mrkonjić Grada, i to se ne odnosi samo na odlazak mladih, nego i cijelih porodica koje se trajno iseljavaju iz ove opštine.

Redakcija portala Buka je dobila i Plaketu priznanje od Omladinske organizacije "Centar" za podršku u radu, a mi se ovim putem još jednom zahvaljujemo Borislavu Đuriću, predsjedniku ove organizacije i članovima “Centra”.


Zaključak naše posjete u Mrkonjić Gradu je da svi članovi zajednice mogu na svoj način da se uključe u rješavanje problema i u skladu sa svojim mogućnostima.


Ono što kroz Kafe sa Bukom želimo naglasiti jeste da bez aktivnog pojedinca nema aktivnog društva, ali i da lajk nije dovoljan! Zbog toga Buka, pored prednosti novih medija, želi ukazati i na ograničenja internet aktivizma.



Podsjetimo da je Buka karavan obišao više od dvadeset gradova i opština u Bosni i Hercegovini.

Kroz svoj rad magazin BUKA želi da ukaže na mogućnosti novih medija u pružanju podrške građanskim inicijativama i akcijama.  



U situaciji kada je sloboda govora ugrožena, kada se na medije vrši politički i finansijski pritisak, kada je zastrašivanje novinara sve učestalije, kada su mediji podijeljeni po političkoj i etničkoj liniji, kada novinari pribjegavaju autocenzuri, a svega nekolicina medija ostaju profesionalni u izvještavanju o mnogobrojnim problemima, uključujući korupciju, socioekonomske probleme, kršenje ljudskih prava, govor mržnje, ekološke i druge probleme, organizacije koje ukazuju na ove probleme i traže rješenja za njih ne dobijaju dovoljno prostora u medijima ili, još gore, bivaju sistematski diskreditovane.

Zbog toga su potrebni novi modeli medijskog djelovanja - djelovanja u interesu javnosti. Takvi mediji su mogući jedino aktivnom saradnjom i dijalogom između medija i publike.


Unazad 15 godina, medijski projekat Buka djeluje upravo na ovaj način, pristupajući temama od javnog interesa kroz aktivan angažman. Kroz printani magazin, televizijsku emisiju i web portal 15 godina obrađujemo najvažnije probleme našeg društva.

Više o kafama sa Bukom u tekstu  Pozivamo te na kafu sa Bukom