<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Željeznice RS, ne duguju 240 miliona , nego nevjerovatnih 1,3 milijarde maraka!

Danas je oko 300 radnika Željeznica Republike Srpske i predstavnika sindikata u parku "Mladen Stojanović" u Banjaluci održalo protesni skup.

14. novembar 2015, 12:00

Podsjetimo, radnicima su nezakonito smanjeni topli obroci i nisu isplaćeni regresi, utvrdio je Vrhovni sud RS. Zbog čega im se duguje oko 7 miliona maraka.

Na skupu je poručeno da se Vlada Republike Srpske mora aktivno uključiti u dijalog sa radnicima i sindikatima, jer će protesti biti mnogo veći, jači i burniji.

Povrat oduzetih radničkih prava i poštovanje sudskih odluka, bila je centralna parola koju su radnici uputili Vladi RS-a iz parka "Mladen Stojanović". I ne samo to, predstavnici Sindikata strahuju da je preduzeće pred stečajem.


Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" Zlatko Marin je rekao da je ono što konkretno oni traže poštivanje zakona, preciznije, da zakon bude jednak i za radnika i za poslodavca, što ovdje nije slučaj. 

"Poslodavac je donio nezakonite odluke o umanjenju radničkih prava, a sa druge strane izlazi sa pričom kako je sve sjajno i bajno. Naše plate nisu povećavane od 2008. godine, dok svi ostali troškovi skaču. Naše plate su ispod republičkog prosjeka, a to nije dovoljno za život dostojan čovjeka". 


Marin je istakao da je topli obrok smanjen sa 185 na 112 maraka, da je ukinut regres, a pojedinim radnicima i naknade za prevoz...

"Prosječna plata na željeznici je oko 600 maraka, a reorganizacija koja je najavljena, poput one da se vrate robe koje pripadaju Željeznici, zatim izrada sistematizacije po stvarnim potrebama, od toga NIŠTA nije urađeno.", istako je Marin i dodao da gubici već sad premašuju vrijednost preduzeća. 


Zlatko Marin je naveo da oni sumnjaju i u stvarnu procjenu preduzeća, jer smatraju da Željeznice vrijede mnogo više od procjene. 

"Mi poručujemo Vladi, da se uključi i da se dogovorimo. Smatramo da se Željeznice mogu spasiti, ali se predstavnici vlasti još nisu odazvali na zakazane sastanke, a kada se i odazovu žele da se odreknemo svojih radničkih prava", postulirao je Marin.



Obrad Belenzada, Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, je naglasio da radnici traže svoja prava, ona koja su im definisana zakonom, a pored toga i dodatno imaju sudske presude koje idu njima u korist:

"Sud kada donese presudu ona se mora provoditi i ovdje je trebalo to uraditi", naveo je Belenzada.

"Ja sam ubijeđen da ukoliko se ne ispoštuju sudske odluke i ukoliko ne dođe do dogovora, protesi će biti kud i kamo veći i sa više zahtjeva", eksplicitan je on.

Ipak, Belenzada ističe da u svemu ovome spasa ima, jer, kako kaže, nigdje u svijetu željeznice nisu otišle u stečaj, pa neće ni one u Republici Srpskoj.


Sveto Milosavac, inženjer elektrotehnike i zaposlenik u Željeznicama Republike Srpske, istako je kaže da je trebalo i u sindikatu i među radnicima povući daleko radikalnije poteze. 

"Ovo što je nama urađeno je bezobrazluk! Nije manjak na željeznicama 240 miliona, nego 1,3 milijarde! To je nevjerovatna cifra, ali pazite, planiraju se troškovi od 200 miliona, a prihodi od 90 miliona. Kako? Pa uzmite izjavu Dragana Savanovića, kada su mašinovođe štrajkovale, koji je govorio da se dnevno gubi po 500 hiljada maraka.Pa gospodo, pomnožite to sa 365 dana, računajte od 2006 i dodajte 20%. Zar nije to ta nevjerovatna cifra", zaključuje Milosavac.

Očigledno je da protesti neće biti tek tako zaustavljeni, ako Vlada ne napravi dijalog sa radniima i sindikalnim vođama, a ona to ne čini.