<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Građanska inicijativa za Borik: Ako nam uzmete zelenu površinu, uzeli ste nam dušu!

Građanska inicijativa za Borik predala je danas u 12.00 časova Gradskoj upravi Banjaluka potpise koji su prikupljeni kao podrška Inicijativi za Borik.

16. novembar 2015, 12:00

Cilj ove građanske inicijative je donošenje odluke kojom se stavlja van snage prethodna Odluka Skupštine grada Banjaluka o izmjena dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik.

Pomenutim izmjenama su na lokaciji javne zelene površine i dječjeg igrališta planirani objekti pravoslavnog hrama sa pratećim objektom od preko 1000 m2.


Miodrag Dakić, član Inicijativnog odbora u Građanskoj inicijativi za Borik kazao je okupljenim novinarima da je Gradskoj upravi predato preko 5000 potpisa građana.

“Smatramo da je to velika podrška građana,  posebno zato što je ovo prva građanska inicijativa na nivou grada koja je rađena u skladu sa zakonskom procedurom  o građanskoj inicijativi, tako da očekujemo da će odbornici u Skupštini Grada shvatiti ovo veoma ozbiljno  i da će donijeti odluku koja je u skladu sa zahtjevima građana.” 

Dakić je naglasio da je Skupštine Grada zatraženo da ovu tačku uvrsti na prvu sljedeću sjednicu Skupštine grada,  koja je zakazana za 24. novembar.

“Nakon toga, sljedeća sjednica je 29. decembra, a tada su već novogodišnje aktivnosti, a htjeli bismo izbjeći da se ovako jedno ozbiljno pitanje stavi u  novogodišnju  atmosferu. Željeli bismo da što prije okončamo ovo pitanje kako bi građani Borika  znali da je ta površina sačuvana.”

Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Statut Grada, definišu da je potrebno minimalno 700 potpisa.

“Mi smo to višestruko prebacili, tako da  smatramo da je to još jedan pokazatelj o podršci građana”, kazao je Dakić.

Dakić je upozorio da ukoliko ovo pitanje ne bude razmatrano na prvoj narednoj sjednici Skupštine sljedeće sedmice,  građani će smatrati da se pokušava manipulisati njihovom voljom.

“Zato apelujemo na predstavnike Skupštine da ovu tačku uvrste, jer ne postoje objektivni razlozi da se ona  ne uzme u obzir na narednoj sjednici. Mi smo tekst ove inicijative predali još 28. oktobra, tako da, ukoliko se to ne desi, to će biti još jedna politička igra sa građanima.

Građanska inicijativa nije razmatrala sam nacrt izmjene regulacionog plana, već je namjera bila da se obori čitavo obrazloženje, odnosno razlog da se ide u izmjenu regulacionog plana, izjavio je Dakić. 

“Smatram da nisu postojali razlozi i okolnosti da bi se uopšte mijenjala namjena te javne zelene površine, dječijeg igrališta.”

On je takođe podsjetio da je Zakon o referendumu usvojen 2010 god. i da su sve lokalne zajednice bile dužne da usklade svoje propise sa tim zakonom.

“Prilikom predaje teksta peticije, krajem oktobra, imali smo  problem da ispunimo naša prava koja nam zakon garantuje, jer Skupština Grada nema svoj proptokol u kojem se to može zavesti. Takođe, kada fizička lica dobiju svoj prostor da bi se peticija prikupljala, nije predviđeno izuzimanje od plaćanja nadoknada, iako je po zakonu građanska inicijativa oslobođena od plaćanja svih nadoknada,  taksi. To smo stavili kao primjedbu i nadamo se da će ovaj slučaj poslužiti da gradske vlasti konačno usklade  svoje propise sa zakonom i na taj način omoguće građanima da ostvare svoje pravo.”

Ove sedmice Građanska inicijativa za Borik namjerava da se sastane sa klubovima odbornika u Skupštini  Grada, kako bi dobili priliku da objasne razloge za ovu inicijativu i zatraže njihovu podršku.



Dakić je na kraju naglasio da Inicijativa nije protiv građenja crkve na toj lokaciji, već protiv gradnje bilo kakvog objekta koji bi građanima oduzeo još jednu zelenu površinu.

“Inicijativa je imala za cilj da ukaže da se građani Borika ne slažu da se ta zelena površina pretvori  u bilo šta drugo, osim da ostane javna zelena površina. Trenutno je plan da tu bude crkva, međutim, građani Borika nisu protiv crkve, štaviše, imaju već određene dvije lokacije na području mjesne zajednice Borik za dvije nove crkve, tako da smatramo da to sada nije prioritet, već je prioritet da to ostane javna zelena površina.”

On dodaje da je podrška građana Borika bila ogromna, iako nisu mogli doći do svih građana koji su željeli da potpišu peticiju, jer su imali skroman budžet za obavještavanje građana o peticiji. Od ukupnog broja potpisa, građani Borika čine polovicu, što jasno pokazuje stav građana ovog naselja.

Dakić takođe ističe da ovaj problem nije samo pitanje volje građana, već i pitanje svih planskih dokumenata Grada Banjaluke, od razvojne strategije, prostornog plana, do ekološkog plana.

“Svi ovi dokumenti prepoznaju potrebu za zaštitom svih preostalih javnih zelenih površina  i stvaranje novih zelenih površina. Dakle, s jedne strane imamo zahtjeve građana, ali sa druge strane su i svi oni dokumenti koje je Skupština Grada već usvojila i koje treba da poštuje, ne samo Skupština Grada, već i Gradska uprava.”

Niko Anušić, stanovnik Borika, kazao je ovom prilikom da je zelena površina pored zgrade Titanik u kojoj živi jedino mjesto gdje se građani Borika mogu okupljati.

“To je zelena površina gdje se mi građani Borika okupljamo i kad izađemo iz zgrade jedino je to mjesto gdje se možemo okupljati. Stariji mogu da budu u hladovini, djeca se ljuljaju, a zimi nisu samo naša djeca na tom jedinom brdu, sva djeca Borika i okolnih naselja sankaju se na tom brdu. Mi to zovemo naša Jahorina, jer ne mogu svi da odu na Jahorinu. Ako nam neko to uzme, uzeo nam je dušu.”

Niko Anušić, stanovnik Borika


Anušić dodaje da građani nisu protiv gradnje crkve, već protiv uništavanja zelene površine u njihovom naselju.

“To je vrlo praktičan revolt svih građana Borika, na toj lokaciji ne treba ništa graditi, nije inicijativa išla protiv crkve, mi smo za očuvanje te zelene površine i dječijeg igrališta.”