<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Buka u Lukavcu: Ekologija, jedan od najvećih problema u ovom gradu (FOTO)

Redakcija portala Buka je dobila i Zlatnu Plaketu od Udruženja građana "Nova romska nada" iz Lukavca.

20. novembar 2015, 12:00

Kafa sa Bukom održana je u ponedjeljak u Lukavcu, u kafiću ispred Doma kulture, a druženje smo organizovali u saradnji sa Udruženjem građana “Nova romska nada”.



Redakcija portala Buka dobila je i Zlatnu plaketu u oblasti suzbijanja diskriminacije i nacionalne tolerancije.

Ova Plaketa je dodijeljena zbog posebnih zasluga u poboljšanju socioekonomskog položaja Roma, kao posebnu zaslugu kroz nesebičnost i objektivno izvještavanje.

Okupljeni građani su pričali o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, o životu u Lukavcu, a pored nezaposlenosti, što je gorući problem u svim bh. gradovima, u Lukavcu su naveli da im je veliki problem ekologija, odnosno zagađan vazduh.

Lukavac je gradić i sjedište istoimene opštine u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u srednjem toku rijeke Spreče u Tuzlanskom kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine, te kroz Lukavac prolazi pruga Tuzla-Doboj.


Enes Mahić, predsjednik UG Nova romska nada Lukavac, rekao je da mu je drago što je redakcija portala Buka posjetila Lukavac i Rome u Lukavcu, i da u radu portala Buka nema nijednog stepena diskriminacije.

Mahić je rekao da su Romi, bez obzira gdje žive, isti, oni samo imaju različitu vjeroispovijest, a sve ih zajedno veže romska kulura i zajednički jezik.

“Posjeta Buke isto tako se ne veže samo za jednu stranu, već ekipa dolazi u Mrkonjić Grad, Foču, Lukavac ili Gračanicu, što znači da je Buka mazagin za sve građane BiH bez diskriminacije i bez favorizovanja političkih stranaka”, rekao je Mahić.



On je istakao da je Lukavac radnička sredina i velika industrijska zona, ali bez obzira na to, građani se suočavaju sa nezaposlenošću.

“Broj zaposlenih je veoma mali, a naročito kada govorimo o Romima. Rekao bih da je generalna opšta zaposlenost 50-50 posto, odnosno da pola građana radi, a druga polovina ne radi. Kako imamo veliki proj fabričkih giganata, kao što je cementara, ali i niz drugih privrednih subjekata koji rade, možemo reći da je i pored toga zaposlenost relativno mala”, istakao je.

Dodao je da u opštini nedostaje života i dešavanja i da Lukavac nema "čaršiju" kao drugi gradovi, jer ovo je mjesto radna sredina. Mahić je istakao da se u Lukavcu suočavaju sa poblemom pri zapošljavanju i da se zapošljavaju oni koji su politički podobni, bez obzira o kojim poslovima je riječ.



EKOLOGIJA

Okupljeni građani su istakli da su svakodnevno suočeni sa ekološkim problemima i zagađenjima iz fabrika u gradu.



Mahić kaže da se kancelarija Udruženja u kojem radi nalazi u blizini jedne od fabrika, a ukoliko automobil ostane preko noći, ujutru se vidi sloj sode i prašine.

“Mnogo ljudi obolijeva od karcinoma i umiru od te bolesti. Problem je što fabrike dobijaju upotrebne dozvole, a građani ipak vide da je vazduh pun sode, što se primijeti po vešu koji se suši napolju. Građani nisu ludi pa da povjeruju da su svi ekološki standardi ispunjeni”, rekao je na kraju naš sagovornik.

Vezan tekst

Buka u Mrkonjić Gradu: Najveći problem odlazak mladih i čitavih porodica (FOTO)