<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ubijen medvjed u Banjaluci

Lovci su danas usmrtili medvjeda koji se pojavio u banjalučkom naselju Lazarevo/Budžak.

18. novembar 2015, 12:00

Iako se očekivalo od nadležnih da vrate medvjeda u prirodno stanište, ispostavilo se da po zakonu o oružju i municiji u RS lovcima nije dozvoljeno da koriste puške za omamljivanje, a što bi im omogućilo da divljač najsigurnije i najlakše prebace s jednog prostora na drugi.

RANIJE VIJESTI

Na terenu su nam rekli da je zabrinjavajuća okolnost to što se medvjed nalazi u naseljenom području.

Rekli su nam da je medvjed lociran i da se prati...


Stopa

Na teren je stigao i Goran Zubić pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji je rekao kako će sutra doći stručnjaci sa biološkog fakulteta iz Beograda koji imaju pušku za uspavljivanje a da će do tada lovci nadzirati lokaciju na kojoj se nalazi.



Prema izjavama stručnjaka medvjed ima oko 100 kilograma.

Veselko Pejić, sekretar Lovačkog udruženja "Zmijanje" je rekao za BUKU da se medvjed juče pojavio, a od 11 sati naveče pa do 4 ujutru su ga lovočuvari sa policom tražili.

“Ima tu jedan šumara kod crkve na Petrićevcu, i tu su medvjeda blokirali i mislili su da će ga u zoru dalje tražiti. Međutim, kako je zora došla njega više nije bilo, on se izvukao i otišao je u pravcu vidikovca, jer su mi mještani javili da su ga vidjeli na toj strani. Računali smo da ide prema Potkozarju, gdje mu je i mjesto, međutim, on se jutros vratio blizu strelišta, kod ‘Kramara’”, rekao je za BUKU.

On dodaje da su na licu mjesta predstavnici resornih institucija, veterinarska inspekcija, lovočuvari i lovci.


Pejić ističe da je najvjerovatnije riječ o istom medvjedu koji je danima plašio mještane lijevčanskih sela.

"Nemoguće da je medvjed iz šume došao u grad, u naselje. Najvjerovatnije je bio uhvaćen kao mladunče i sad kad je odrastao, ne znaju šta će od njega pa su ga pustili", rekao je Veselko Pejić.



Pejić kaže da lovci nemaju čime da uspavaju životinju i da su gotovo bespomoćni, jer Banjaluka nema pušku za uspavljivanje.

Od nadležnih je stiglo strogo naređenje da se životinja ne smije ubiti.


Veliki broj novinara se trenutno nalazi kod Auto kuće "Kramar", a na licu mjesta je i reporter BUKE.

Podsjetimo da je i početkom oktobra medvjed uočen u Banjaluci.