<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sarajevo: Ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH! (FOTO)

Pravo opsadno stanje vlada u Rajlovcu kod Sarajeva nakon dvostrukog ubistva pripadnika Oružanih snaga BiH

18. novembar 2015, 12:00

 22:55Prema nezvaničnim intomacijama, policija traga za osumnjičenim Enesom Omeragićem. Prema također nepotvrđenim informacijama, žrtve večerašnjeg napada su vojnici iz Viteza i Nevesinja. 

22:45 Jedan Bošnjak i jedan Srbin, pripadnici Oružanih snaga BiH, ubijeni su večeras u pucnjavi u sarajevskom naselju Rajlovac, a jedan vojnik je lakše ranjen, izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić.

"Sve aludira da je riječ o terorističkom napadu na instituciju, na državu, na Oružane snage", rekao je Jerinić.

On je dodao da je policija locirala napadača, da je istraga u toku i su na mjestu ubistva kantonalni tužilac, pripadnici kantonalnog i federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, te pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. 

"Mi nemamo ingerencije niti možemo mimo naših lokacija da vršimo bilo kakvu istragu. Čekamo da tužioci i inspektori urade svoj dio posla da bismo imali više informacija", naveo je Jerinić.

Jerinić je rekao da je u toku vanredna sjednica zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH da se očekuju dodatne informacije.

22:25 Jake policijske snage opkolile su kuću osumnjičenog za napade u sarajevskom naselju Sokolje, javio je reporter N1.

22:15 

Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, kazao je za sarajevski Dnevni avaz da je SIPA upoznata s dvostrukim ubistvom u Rajlovcu, ali je naveo da ovog trenutka ne može potvrditi je li riječ o terorističkom napadu.

"Imamo informaciju o događaju. Obezbjeđujemo svoju zgradu. Digli smo nivo sigurnosti. Čekamo obavijest od Kantonalnog MUP-a. Nemamo još potvrdu da je to teroristički čin, nadamo se da nije. Indikativno je što su dvojica, što je to bilo na kapiji. Za sada ne možemo reći da je riječ o terorističkom činu i dok god ne budemo našli izvršioce i utvrdili činjenice, odnosno kolege iz MUP-a Kantona Sarajevo, nećemo se moći odrediti u tom pravcu", rekao je Stanić. 

22:10  Zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić potvrdio je večeras da su u Rajlovcu ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH, te da je jedan povrijeđen.

22:01 Kako je javio reporter N1, policijske snage su opkolile kuću napadača.

Ubijena su dva vojnika Oružanih snaga BiH a ranjen jedan vojnik. Muškarac je vojnike ubio u kladionici, a  nakon izlaska iz kladionice pucao je i na autobus.

 Policija intenzivno traga za neimenovanim napadačem.

Potvrđeno je da se osoba koja je izvela napad nalazi u bjekstvu.

Prema podacima novinara Anadolije koji se nalazi na terenu, napadač je ušao u kladionicu koja se nalazi u ulici Safeta Zajke 241 i otvorio vatru iz automatskog oružja.


Prema nezvaničnim podacima, napadač je pucao i na autobus koji se nalazio u neposrednoj blizini.


Prilikom pucnjave na autobus lakše su ranjeni vozač i dva putnika, ali ne, kako je kazao portparol MUP-a KS Irfan Nefić, od metaka nego od krhotina stakla.

Kako javlja novinar AA, na licu mjesta se nalazi i nekoliko vozila Hitne pomoći.

SIPA oformila tim

Agencija za istrage i zaštitu BiH oformila je poseban tim koji će biti na raspolaganju MUP-u Kantona Sarajevu u slučaju potrebe.

Kako je za tv N1 potvrdila glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić, još uvijek se ne zna kvalifikacija djela u kojem je jedna osoba ubila dva vojnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, ali su stavili svoje resurse na raspolaganje.