<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osuda ubistvo medvjedice u Banjaluci

Ubistvo medvjedice pokazalo je nespremnost reagovanja nadležnih u ovakvim situacijama, jer ne postoji jasan plan upravljanja medvjedom, što smo obavezni izraditi u skladu sa potpisanim međunarodnim ugovorima.

21. novembar 2015, 12:00

Iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke rekli su da smatraju da ubistvo medvjedice nije adekvatna reakcija na situaciju nastalu u banjalučkom naselju Lazarevo i da se ovakve situacije moraju izbjeći u budućnosti.

"Spremni smo se aktivno uključiti u dugoročno planiranje zaštite i upravljanja medvjedom kao vrstom i drugim velikim divljim životinjama zajedno sa naučnom zajednicom i vladinim institucijama, te tražimo hitan sastanak u nadležnom ministarstvu", ističu iz Centra.

Dodaju da se kao glavno opravdanje za ovaj čin koristi činjenica da nemamo nijednu pušku za uspavljivanje životinja.

"Lokalna,  ali i šira zajednica je burno reagovala i oštro osudila postupak ubijanja medvjedice. Čak i Lovački savez Republike Srpske smatra ovaj čin neopravdanim".

Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu rekao je da je ubistvo medvjedice pokazalo nespremnost reagovanja nadležnih u ovakvim situacijama, jer ne postoji jasan plan upravljanja medvjedom, što smo obavezni izraditi u skladu sa potpisanim međunarodnim ugovorima.

"Danas ćemo poslati zahtjev za hitan sastanak nadležnom ministarstvu, koji očekujemo da ćemo imati već do kraja mjeseca", ističe Jasmin Pašić.

Centar za životnu sredinu će u narednom periodu nastojati da okupi stručnjake iz regiona, te zajedno sa nadležnim institucijama, Lovačkim savezom i naučnim institucijama uspostavi sistem monitoringa i adekvatnog postupanja u ovakvim situacijama.

"Bitno je naglasiti i da u ovo doba godine, medvjed već treba započinjati zimski san. Zbog promjene klime i visokih temperatura u zimskom periodu, to se dešava kasnije, te medvjed ostaje budan u doba godine kada na njegovom prirodnom staništu nema dovoljne količine hrane i dolazi do dolaska u naseljena područja", objašnjavaju iz Centra.

Na kraju dodaju da ovakve situacije možemo očekivati u budućnosti i moramo biti spremni na njih.

Dragomir Mijić iz Društva za zaštitu životinja NOA rekao sa su medvjeda u Banjaluci ubili, jer ne znaju šta bi sa njim uradili, jer nema kod nas nema osnovnih stvari kao što su rehabilitacioni centri za životinje i slično.

"U BiH je metak jedino rješenje. Građane je sramota ovih divljačkih rješenja što je potvrđeno sa preko 5000 poruka reakcija na ubijanje medjjeda u BiH. U BiH je 15 do 20 medjveda koje drže kao dekorativni detalj oko kafana o tim medvjedima se ne priča, a ni nadležni nemaju ni popis držaoca divljih životinja", kaže za BUKU Miljić.

On dodaje da je sve loše što se događa životnjama, odraz patologija unutar ljudskog društva!

Lovački savez Republike Srpske takođe je osudio ubistvo 120 kilograma teške medvjedice.

Lovci su ubili medvjeda uz opravdanje da ne postoji puška za omamljivanje iako je riječ o zakonom zaštićenoj životinji.

Mnogi građani Banjaluke su takođe osudili ubistvo medvjeda i čude se zbog čega se medvjed nije mogao uspavati i premjestiti na neku lokaciju koja je u šumi i daleko od naseljenog područja.