<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uskoro će i muškarci moći da rađaju djecu

Budući da su hirurzi već usjpeli da usjpešno presade matericu ženama koje su rođene bez tog organa, mnogi su se zapitali da li će tom zahvatu moći da se podvrgavaju i muškarci.

20. novembar 2015, 12:00

Odgovor je pozitivan. Teoretski, organizam muškarca može primiti matericu, nositi bebu, pa čak i roditi je, a ta mogućnost im je bliža nego što mislite.


“Pretpostavljam da će takvi zahvati biti dostupni za pet do deset godina, a možda i prije”, kaže dr Ketrin Čang, direktorka programa za očuvanje reproduktivnog zdravlja Univerziteta u Južnoj Karolini. Danas zahvaljujući napretku medicine transrodne žene uz pomoć hormona mogu dobiti prave grudi, dojiti, pa čak operacijom doći do potpuno funkcionalnog klitorisa. 

Sve do sad, materica im je bila nedostupna. 

“Kladim se da bi svaka transrodna žena željela da se podvrgne toj operaciji”, kaže dr Kristin Mekgin, hirurg koji izvodi operacije promjene pola i koja je bila glavni savjetnik za novi film “The Danish Girl”. 

Mekgin, transrodna žena i majka blizanaca, kaže da je “nagon ka majčinstvu vrlo ozbiljna stvar” i da ga “osjećaju i transrodne žene”. 

Transplantacije materice već su još u povoju, ali je švedski tim uspio da uspješno presadi matericu živih donora, a na takav način rođeno je pet beba. Sada Klinika u Klivlendu planira da presadi matericu preminulog donora u tijelo žene. 

Operacija je opasna i zahtjeva specijalne injekcije tokom trudnoće, što povećava rizik od infekcija, ali za žene, ali i za mnoge transrodne osobe, cilj je vrijedan rizika. 

Međutim, biološke žene imaju prednost u odnosu na biološke muškarce kad je riječ o prihvatanju presađene materice. One već imaju mrežu krvnih sudova potrebnu da snabdjevaju matericu krvlju, karlične ligamente koji je drže, vaginu i grlić materice, kao i prirodne hormone koji pripremaju matericu za trudnoću. 

Muškarci nemaju ništa od toga, ali trudnoća za njih nije nemoguća misija. Trenutno je najveći problem prebacivanje embrina u transplantiranu matericu. Uobičajena putanja podrazumeva da se embrion ubacuje kroz vaginu, ali pošto biološki muškarci operacijom ne dobijaju grlić, još nije sigurno kojom će se tehnikom taj dio reproduktivnih organa presađivati. 

Još veći je problem finansija: presađivanja su generalno vrlo skupa. 

“Biće to pitanje klase. Samo će bogati ljudi moći to da urade”, smatra Mekgin.