<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izbjeglice zašivaju usne i štrajkaju glađu: Pomozite nam!

Oko 1.300 izbjeglica ostalo je "zarobljeno" na makedonsko-grčkoj granici u Gevgeliji. Već peti dan prosvjeduju zbog toga što ih makedonske vlasti ne propuštaju, a neki od njih započeli su i štrajk glađu.

23. novembar 2015, 12:00

Dio izbjeglica zalijepilo je i trake preko usta kako bi ukazali na svoj problem, a dio njih čak je zašilo usta.

Više muškaraca iz Irana, Kurdistana i Pakistana, koje makedonske vlasti smatraju ekonomskim migrantima, zašili su usta iglom i koncem, čime su poručili da ne odustaju od svojih namjera da otputuju u neku od zemalja EU.

"Ne znamo što se događa. Nemamo drugog izbora, želimo ići do Njemačke. Nismo došli do ovdje da bi se vratili nazad u Iran", rekao je Nushid, izbjeglica iz Irana.

Makedonske vlasti odučile su propuštati samo izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana, dok druge zadržavaju na granici. Granični policajci navodno nikad nisu dobili službenu informaciju da ne propuštaju izbjeglice, no njih 1.300 i dalje ne može proći dalje. 

"Imam pitanje - koja je razlika između Iranaca i drugih ljudi? Zašto? Molim vas, pomozite nam. Mi trebamo pomoć. Samo nam pomozite, molim vas", kaže Remza, izbjeglica iz Irana

S Remzom se slaže i Shafik koji je stigao iz Pakistana.

"Molim vas, otvorite granicu i za nas, ljude iz Pakistana, Bangladeša i Irana. Pokušajte nas razumjeti, ovdje je puno ljudi koji čekaju da ih se pusti. Molim vas, otvorite granicu. Ne mogu se vratiti natrag. Objesit će me.", očajnički traži Shafik. 

I dok se ne zna što će biti s izbjeglicama koje makedonske vlasti ne propuštaju, Makedonija svakim novim danom očekuje priljev 500 novih izbjeglica. Kako su objavili makedonski mediji, tijekom jučerašnjeg dana u Makedoniju je ušlo ukupno 5.797 izbjeglica što je rekord tijekom proteklih mjeseci.


N1