<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Švicarska pomogla izgradnju kuća za žrtve poplava u Željeznom polju

Vlada Švicarske pomogla je zajedno sa Caritasom Švicarske izgradnju 30 kuća za žrtve poplava u Željeznom Polju, Općina Žepče. Za ovaj projekat rekonstrukcije i obnove čija ukupna vrijednost iznosi 620.000 eura, Švicarska vlada je donirala 200.000 eura.

23. novembar 2015, 12:00

Švicarska je ukupno obezbijedila preko 5,5 miliona eura za direktnu pomoć i projekte obnove i rekonstrukcije nakon poplava u Bosni i Hercegovini. Ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer, predstavnici Caritasa Švicarske, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, direktor Američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Service (CRS) za Bosnu i Hercegovinu Marc Da’Silva, predstavnici kompanija Wienerberger i Tondach, i predstavnici Željeznog Polja posjetili su danas lokalnu zajednicu Donja Golubinja i njene žitelje.

Lokalna zajednica Željezno Polje na području Općine Žepče, sa svojih 4.300 stanovnika, bila je teško pogođena prošlogodišnjim poplavama. Klizišta su u potpunosti uništila 78 kuća i 10 hektara plantaža bobičastog voća, teško oštetila sistem opskrbe vodom i poremetila saobraćajne komunikacije.

Novoizgrađene 30 kuća u lokalnim zajednicama Donja Golubinja, Opšenik, Čole i Šahmani zamjenjuju one koje su uništene u poplavama. U nekoliko kuća živi više domaćinstava, te će se ovim projektom zapravo pružiti dom za 40 porodica. Općina Žepče je kupila zemljište za 25 kuća, a preostalih pet je izgrađeno na pojedinačnim vlastitim parcelama. Dodatno su korisnicima donacije obezbjeđeni kućanski uređaji, osnovni namještaj i dovoljno ogrijeva za sprječavanje pojave vlage u prostorijama tokom prve zime nakon rekonstrukcije.

Caritas Švicarske je u proljeće obnovio pet hektara plantaža bobičastog voća, a ovog ljeta je obnovio sistem vodoopskrbe za selo Balačići. Nove kuće omogućuju korisnicima uzgajivačima da ostanu blizu svojih proizvodnih pogona bobičastog voća i da nastave sa svojim privrednim aktivnostima.

Saradnja i partnerstvo između različitih sudionika i donatora je dovela do veoma efikasne realizacije projekta. CRS je zajedno sa „Fondom za pomoć žrtvama nastradalim u prirodnim nepogodama“ projektu u Donjoj Golubinji doprinio izgradnjom vodovodnog i kanalizacionog sistema većeg kapaciteta.

Fondacija Medicor i Fondacija Leopold Bachmann su obezbijedile financijsku pomoć, dok su kompanije Wienerberger, Tondach i Pipelife donirale materijal za izgradnju kuća.