<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Tunelski terorizam tajnog agenta Zlatka Hume

Maj nejm iz Humo. Zlatko. Zlatko Humo. Ja sam tajni agent. Imam 24 godine i pripadnik sam Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA). Specijalnost-tuneli.

25. novembar 2015, 12:00

Sin sam Esada Hume, bivšeg ministra privrede iz Stranke za BiH u Vladi HNK i nekadašnjeg šefa Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID).

-Fino, Zlatko. A, reci nam, drago dijete, znaš li zbog čega si ovdje? Bezbeli si svjestan da si počinio neku pizdariju?

-Ma, sa jaranima se vozali. Vikend, ono, piće duvka. Zajebancija, znaš i sam, moj sudija. Bio si valjda mlad!? A, bijesna kola, mi se malo upalili. Pa, onda upalili topovski udar. A, što on zvekne u tunelu, pa to je čudo jedno! Po tri dana nam zuji u ušima.

- A, znaš li, tajni agente Zlatko, bog te u šumu okrenuo, da si u petak uveče bacio topovski udar u tunelu "Selakovac" baš na načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Antu Jeleča? Znaš li da si u ionako nategnutoj situaciji, na dan žalosti povodom dva ubijena vojnika Oružanih snaga, pokušao ozlijediti ili usmrtiti prvog čovjeka istih tih oružanih snaga?

-Koga? Šta? De, ne zajebajite me! Nikad u životu ja nisam čuo za tog Jeličića!

-Jeleča.

-Jeličić, Jeleč, isti kurac. Nisam u životu čuo za čovjeka. A, osim toga, prije nego što sam sunuo udar u tunelu, okrenuo sam se i lično provjerio ima li koga iza nas. Ipak sam ja tajni agent. Ono, jest, malo se maglio pogled, ali sam ubijeđen da nije bilo nikoga. A, ako je naletio, jebi ga, prebrzo je vozio.

-Dakle, Zlatko, ti kao obavještajac državni ne znaš ko je prvi čovjek oružanih snaga, nisi svjestan svog (zlo)djela, niti konteksta situacije?

-De, sudija, nemoj sad i ti pregoniti! Prvo,  to što ne znam ko mi je šef  vojske znači samo da neprijatelji od mene ne mogu izvući tu informaciju (he he he), a drugo, koliko sam čuo, nikome ništa nije bilo. Pa, to je mali udarčić, takoreći petarda ojača. Malo te smuti, i zuji ti u ušima, ali i meni je zujalo, to sam vam već rekao. A, koji crni kontekst?! Ko da to ima veze sa ovim teroristima? Pa, svi znate iz koje sam familije.

-Hm, znamo. Jel' tebi ono stari 2011. godine, u vrijeme kada je bio ministar privrede HNK,  mortus pijan napao patrolu policije koja je pokušala da prekine njegovo divljanje u centru grada?

-Eto, vidiš, sudija, kako i ti sad preuveličavaš. Stari jeste popio malo, ali ovi hajvani iz policije su krivi. Prašinari obični! I još su mi priveli starog. Majmuni!

-Šta da radimo sa tobom, agente Zlatko? Stari ti je dobitnik "Zlatnog ljiljana", od prije nisi poznat nikome, pa ni svojoj Agenciji. A, i ti ne znaš ništa. Dakle, na teret ti stavljamo djelo izazivanja opšte opasnosti, ako priznaš sve. Jel to OK?

-Ma, skroz u dure, sudija. Eto, sve priznajem!

-E, fino, Zlatko, slobodan si. Idi sada kući, ili na posao, ili već negdje, gdje si uplanirao. I malo ohani sa tim petardama, kurcima, udarima. Znam da ide Nova godina, ali popusti malo!

-Hoću, hoću...Ajd' zdravo, sudija!

-I poselami starog!



Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar