<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko je novi direktor OSA-e?

Osman Mehmedagić Osmica

Osman Mehmedagić preuzeo je dužnost direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine od Almira Džuve. Njegov zamjenik je Trifko Buha, a glavni inspektor obavještajne agencijeDamir Bevanda.

24. novembar 2015, 12:00

Više od decenije prvi obavještajac države bio je Almir Džuvo.

Da će njegov nasljednik biti Osman Mehmedagić, inače blizak porodiciIzetbegović odlučeno je konsultacijama predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je bio je rukovodilac Odjela za tajno praćenje Agencije. Mehmedagić, poznat po nadimku Osmica nakon rada u nekadašnjoj Službi državne bezbjednosti, u ranim devedesetim radio je na osiguranju Predsjedništva BiH, a kasnije kao pratilac prvog predsjednika Predsjednišva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Nezvanično, u političkim, ali i međunarodnim krugovima dugo su trajali pregovori o njegovom imenovanju, navodno zbog ratne prošlosti sporne zvaničnim krugovima u Republici Srpskoj koji su isticali da je povezan sa ratnim dolaskom mudžahedina na ove prostore. Stručnjaci dovode u pitanje političko-administrativan način izbora na takve funkcije.

"Tu postoji mehanizam koji kaže da predsjednik Nezavisnog odbora ili parlamentarne komisije mora dolaziti iz opozicije, ali ako i u tom segmentu nemamo profesionalce nego imamo administrativno osoblje ili imamo etničku liniju u kojoj će biti dva Srbina, dva Bošnjaka i jedan iz akadamske zajednice, naravno da nam ne može dati puno rezultata", smatra Jasmin Ahić, Fakultet za kriminalistiku i sigurnosne studije Sarajevo.

Tokom decenije direktorovanja i Almiru Džuvi pripisivala se bliskost sa Zlatkom Lagumdžijom i SDP-om, te Željkom Komšićem. Dobro upućeni u sigurnosna pitanja kažu da je prema zvaničnim izvještajima Agencija dobro radila svoj posao, od nekoliko ključnih upozorenja do iniciranja promjene krivičnog zakonodavstva u slučaju terorizma, te sprečavanja terorističkog akta u slučaju Bektašević.

"Ako uzmemo u obzir da je OSA u slučajevima Zvornika u dva navrata od januara do juna direktnom informacijom koja ima obavještajni karater upozorila sve policijske agencije da se određeni pojedinac, grupa ili bilo ko treba sigurnosno nadzirati da se okuplja, da je moguće da će izvršiti napad na vjerski objekat ili policijsku stanicu, mislim da je tu posao OSA-e dobro urađen. Druge karike u nizu su tu zakazale",
 tvrdi Ahić.

Ko sve radi u Obavještajno-bezbjednosnoj Agenciji? Jedan od radnika je i sin političara Nikole Špirića,koji je predsjedavajući parlamentarne komisije za nadzor nad istom tom Agencijom. Tu radi i osumnjičeniZlatko Humo koji je u petak bacio pirotehničku napravu ispred vozila načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

"Sa aspekta nekog ko se bavi kriminalom najbolja je zaštita kada ste vi na izvoru informacija pa naročito ako ste premijer, ako ste predsjednik, ako ste direktor UIO, ministar sigurnosti, ako ste direktor obavještajne službe. To su najbolja mjesta da bi sebe zaštitili i naravno one koji su vas postavili", otkriva Goran Kovačevićsa Fakulteta zakriminalistiku u Sarajevu.

Svojevremeno je uhapšen i inspektor Obavještajno-bezbjednosne agencije Branislav Trišić, sada optužen za ratne zločine na području Janje.