<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poslanici razmatraju informaciju o stanju sigurnosti u BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra informaciju o stanju sigurnosti u BiH s posebnim osvrtom na teroristički napad u Rajlovcu, kao i događaj od 20. novembra vezan za generala Antu Jeleča u tunelu Salakovac.

24. novembar 2015, 12:00

Uz ovu tačku dnevnog reda predložen je zaključak o kojem će se poslanici izjasniti po okončanju rasprave.

Predloženim zaključkom, Predstavnički dom PSBiH izražava saučešće porodicama pripadnika Oružanih snaga BiH ubijenih u terorističkom napadu u Rajlovcu, te traži od Vijeća ministara BiH da do 30. novembra dostavi Domu informaciju o tom terorističkom činu i ukupnom stanju sigurnosti u BiH.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić je, obraćajući se poslanicima, kazao da je to ministarstvo Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost PSBiH podnijelo Informaciju o stanju sigurnosti zaključno s 30. junom i Zajednička komisija ga je primila k znanju.

Poslanike je informirao i o aktivnostima koje su nadležne institucije poduzele u vezi s terorističkim napadom u Rajlovcu prilikom kojeg su smrtno stradala dva pripadnika Oružanih snaga BiH, uglavnom ponovivši informacije koje su već ranije objavljene.

Po njegovim riječima, u toku je dalje provođenje istrage koju vodi Tužilaštvo BiH. Naveo je da o detaljima istrage u ovom trenutku ne može govoriti.

Krešić je informirao poslanike i o događaju od 20. novembra u tunelu Salakovac vezano za generala Antu Jeleča, a kazao je i da je tokom noći na policijsku stanicu u Zavidovićima bačena određena eksplozivna naprava te da je istraga u toku.

Istaknuo je da će Ministarstvo sigurnosti prikupiti i dostaviti detaljnu informaciju o ovim događajima i uputiti Vijeću ministara BiH, u skladu s predloženim zaključkom Doma.  

Poslanica Hanka Vajzović (Demokratska frona) je istaknula da nisu morali ovu tačku ni pokretati, jer sve što su poslanici sada čuli su već pročitali na portalima.

- Neko je sročio ovaj izvještaj kao da je čitao portale i pratio medije pa nam ovdje ponudio - navela je Vajzović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac misli da je "ovo poraz parlamenta, šta mi danas slušamo, a nismo svjesni činjenice o kakvom se problemu radi“.

- Šta smo mi novo čuli izuzev što smo čuli i vidjeli u medijima. Koje smo nove informacije dobili? Kakvu poruku šaljemo, da smo konstatovali ono što su već mediji objavili - pitao je Košarac.

Smatra da je neophodno da Predstavnički dom iznese svoj stav, ali ne može na temelju jedne informacije koju je dao zamjenik ministra, uvažavajući njegov profesionalni kredibilitet.

Poslanik Damir Arnaut (SBBBiH) je kazao da je bilo prilično jasno da ni Vijeće ministara BiH ni Ministarstvo sigurnosti danas nema tu informaciju.

- U skladu s okolnostima, a to je da Ministarstvo sigurnosti i Vijeće ministara nemaju, nažalost, informaciju mislim da je najbitnije da pošaljemo poruku saučešća porodicama ubijenih u ovom terorističkom činu i to je poruka koju ćemo danas poslati - kazao je Arnaut, izrazivši nadu da će do 30. novembra imati cjelovitu informaciju.

Istaknuo je da se također nada da će ta informacija sadržavati konkretne preporuke od Vijeća ministara Parlamentarnoj skupštini "šta mi treba da uradimo“.  

Poslanica Diana Zelenika (HDZBiH) smatra da bi još gora poruka bila da poslanici nisu nikako raspravljali.

- To bi bila puno gora poruka. Slažem se da je Krešić iznio samo ono što smo svi znali s portala. Međutim, liječničkim rječnikom rečeno, uzeli smo anamnezu, a ono što nam nedostaje to je prevencija i terapija - navela je Zelenika.

Istaknula je da izvještaj Vijeća ministara BiH koji bi im trebao biti dostavljen, treba da sadrži konkretne preporuke "i ono što nam je raditi u cilju prevencije i sigurnosti građana BiH“.

Predsjedavajući Kluba HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da poslanici trebaju dobiti cjelovitu informaciju s mjerama i prijedlozima.

Dodao je da podržava predloženi zaključak da se do 30. novembra dobije cjelovita informacija i da se onda obavi cjelovita rasprava.

Poslanik Saša Magazinović (SDPBiH) je također konstatirao da ono što je danas rečeno poslanicima kao informacija je manje-više bilo poznato.

- Vijeće ministara i izvršna vlast danas pokazuju svoju nemoć ili iz nekog drugog razloga ne želi da izlazi s informacijama u javnost. Ne znam o čemu danas da diskutujem, o jednoj tehničkoj informaciji koja je ekvivalent novinskom članku - kazao je Magazinović.

Istaknuo je da poslanici nemaju odgovor, a bilo bi logično da ga imaju, šta je učinjeno od vremena kada se desio teroristički akt u Zvorniku do ovoga što se desilo prije nekoliko dana u Sarajevu?

- Klub SDP-a će insistirati da čim dobijemo materijal obavimo jednu ozbiljnu raspravu. Ovo danas nije ozbiljna rasprava. Da se, poštujući Poslovnik, rasprava zatvori za javnost i da se podijele informacije, da znamo gdje se nalazimo, šta nam je činiti i šta je uloga svakoga od nas u tome - istaknuo je Magazinović.

Poslanik Momčilo Novaković je kazao da su i postavili tako danas tačku dnevnog reda da ne znaju o čemu će diskutovati.

Naveo je da misli da danas i nije bio cilj da vode raspravu, nego da usvoje zaključak da do 30. novembra dobiju informaciju o kojoj mogu ozbiljno razgovarati.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda još nije završena, a bit će nastavljena nakon pauze za ručak.