<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Istraživanje : 46 posto ispitanika iz BiH planira promjenu posla u narednom periodu

Rezultati regionalnog istraživanja tržišta rada za BiH, Srbiju i Hrvatsku pokazuju da do kraja ove godine većina ispitanika (55 posto) ne očekuje niti povišicu, niti napredovanje (53 posto).

29. novembar 2015, 12:00

Portal Posao.ba je za vrijeme trajanja šestih regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja krajem oktobra u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (Moj-posao.net) i Srbiji (Infostud.com), proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje.

U istraživanju je sudjelovalo više od 4.000 ispitanika, odnosno više od 2.500 ispitanika iz BiH od kojih je 57 posto nezaposlenih, 32 posto zaposlenih, a 11 posto ispitanika se još školuje.

Rezultati regionalnog istraživanja tržišta rada za BiH, Srbiju i Hrvatsku pokazuju da do kraja ove godine većina ispitanika (55 posto) ne očekuje niti povišicu, niti napredovanje (53 posto). Ove godine povišicu je već dobilo osam posto ispitanika iz BiH, a napredovalo je njih šest posto. U najvećoj mjeri povišicu i napredovanje očekuju ispitanici iz Bosne i Hercegovine, a najmanje ispitanici iz Hrvatske.

Bez obzira na prilike na tržištu rada BiH, 46 posto ispitanika planira promjenu posla u ovoj godini. Kao i prošlih godina, posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije (59 posto), a najmanje Hrvati (39 posto).

Zanimljivo je vidjeti da se ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri nego ostali boje za svoje radno mjesto, odnosno 45 posto Hrvata u odnosu na 36 posto ispitanika iz Srbije i 37 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine. Većinski broj ispitanika iz BiH (53 posto) izjavilo je da se ne boje za svoje trenutno radno mjesto.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi stranog vlasnika (39 posto), a za državnu kompaniju bi voljelo raditi 24 posto ispitanika iz BiH. Samostalno pokretanje biznisa je također privlačna opcija bh. ispitanicima iz (22 posto).

Rezultati ovog regionalnog istraživanja pokazali su da ispitanicima nije najvažniji novac kao faktor motivacije na radnom mjestu. Na prvom mjestu, kada je riječ o ispitanicima iz BiH, se nalazi priznanje za obavljeni rad - 35 posto, dok su na drugom mjestu sa 31 posto odgovora međuljudski odnosi.

Situacija u zemljama regiona nije znatno drugačija, pa su tako ispitanicima iz Srbije i Hrvatske na prvom mjestu prema važnosti međuljudski odnosi,  dok priznanje za obavljeni rad dolazi na drugom mjestu.

U sve tri zemlje, novac kao bitan faktor zadovoljstva na radnom mjestu dolazi tek na trećem mjestu.

U kategoriji zaposlenih ispitanika iz BiH, njih 60 posto mišljenja je da su za dobijanje posla presudni iskustvo, potom znanja i vještine (57 posto), kao i poznanstva i „veze“ (45 posto) kao treći najbitniji faktor.

Dodatne edukacije ocijenili su kao najmanje bitnima (20 posto), potom formalno obrazovanje – fakultet (22 posto), a sreću kao presudni faktor za dobijanje posla navelo je 26 posto zaposlenih ispitanika.

Nezaposleni ispitanici ipak su mišljenja da su veze i iskustvo podjednako bitni za dobijanje posla u BiH. Kao treći najbitniji faktor, nezaposleni ispitanici su naveli znanja i vještine, kao i preporuke.

Kada je riječ o zaposlenim ispitanicima zemalja regiona, učesnici istraživanja iz Srbije mišljenja su da je za dobijanje posla najvažnija „veza“ (56 posto), dok je odmah iza toga presudno iskustvo (55 posto). Ispitanici iz Hrvatske smatraju da je za dobijanje posla ipak presudno kvalitetno radno iskustvo (53 posto), dok su na drugom mjestu podjednako izabrali veze (48 posto), te znanja i vještine (48 posto).

Kao glavni razlog nezaposlenosti, ispitanici iz BiH su u gotovo 40 posto slučajeva naveli činjenicu da nakon završetka studija nisu pronašli zaposlenje, a prosječan period nezaposlenosti u najvećem broju slučajeva (30 posto) je između jedne i tri godine.

Četvrtina ispitanika iz BiH se za čitav period nezaposlenosti u prosjeku prijavila na 11 do 30 oglasa za posao.

Posao u struci traži 23 posto ispitanika iz BiH, a čak 74 posto njih izjavilo je da traži bilo kakav posao, bez obzira na to da li je vezan za njihovu struku ili ne.

Situacija u Hrvatskoj i Srbiji je prilično slična, pa kao i prošlih godina, većina ispitanika iz regiona (68 posto) traži bilo kakav posao – neovisno da li je vezan za struku ili ne.

Skoro 70 posto bh. ispitanika iz grupe nezaposlenih je kao najvažniji faktor prilikom odabira radnog mjesta navelo mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja, nakon čega slijede sigurnost posla (63 posto) kao i plata (60 posto).

Nezaposlenim ispitanicima iz Srbije najbitnija je plata (68 posto), a potom sigurnost posla (63 posto). Ispitanici iz Hrvatske su podjednako na prvo mjesto stavili novac i sigurnost posla (respektivno po 58 posto).

U sve tri zemlje ispitanici su najnižom ocjenom ocijenili vođstvo kompanije u svom sektoru.

Prilikom traženja posla, prvi izvor informacija koji bh. ispitanici koriste su specijalizirane web stranice (84 posto). Potom slijede zavodi za zapošljavanje (56 posto), društvene mreže (54 posto), te novine (50 posto). Najpopularnija društvena mreža je Facebook, koju koristi 93 posto od ukupnog broja ispitanih, dok je na drugom mjestu mreža za profesionalno umrežavanje LinkedIn (26 posto).

Oko 80 posto ispitanika iz BiH društvene mreže koriste za pronalazak novih poznanstava i ostajanje u kontaktu sa prijateljima, porodicom i poznanicima.

Svega devet posto ispitanika koristi društvene mreže za izgradnju ličnog brenda.   

Na pitanje da li bi bili spremni volontirati, ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja, 36 posto ispitanika iz skupine nezaposlenih je potvrdno odgovorilo i to na period do mjesec dana. Njih 30 posto bilo bi spremno volontirati i do tri mjeseca ukoliko bi postojala mogućnost zaposlenja po završetku volonterskog staža, dok je svega devet posto ispitanika odgovorilo sa ne.

Najviše ispitanika iz BiH koji se još školuju (23 posto) očekuje da će posao naći u roku tri do šest mjeseci, a podjednak je procenat onih koji smatraju da će im za dobijanje posla trebati godina dana ili više. U svega dva posto slučajeva ispitanici su izjavili da već rade ili da ih radno mjesto čeka po završetku studija.

Više od polovice ispitanika iz BiH (55 posto) koji se još školuju smatra da je najbolje posao tražiti odmah nakon završetka školovanja, dok njih 38 posto smatra da je najbolje vrijeme za traženje posla već za vrijeme studija.

Većina ispitanika koji se školuju, njih 67 posto, smatra da su za dobijanje posla najvažniji znanje i vještine, te formalno obrazovanje (55 posto). Sudeći prema mišljenju bh. ispitanika, “veza” je tek na petom mjestu prema važnosti za dobijanje posla, saopćeno je iz Portala Posao.ba.