<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin potvrdio: Pilot je živ, u ruskoj je bazi

Pilot prebačen u rusku zračnu bazu u sirijskoj provinciji Latakia, saopštila Sirijska opservatorija za ljudska prava.

25. novembar 2015, 12:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je kako je drugi pilot iz ruskog vojnog aviona, koji je oborila Turska na tursko-sirijskoj granici, spašen. Ovu informaciju ranije je potvrdio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je kazao kako su sirijske i ruske snage spasile pilota i da je on sada siguran. Prvi pilot je jučer ubijen nakon obaranja aviona.

„Operacija je uspješno okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav“, rekao je Šojgu, a prenijela agencija Tas s.

On je istakao da je operacija spašavanja trajala 12 sati i dodao:

„Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike.“

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) danas je ranije saopćila kako je ruski vojni pilot, čiji je bombarder oborio turski borbeni avion jučer na tursko-sirijskoj granici, stigao u rusku zračnu bazu u sirijskoj provinciji Latakia nakon što ga je našla sirijska armija, prenosi AP.

Iz SOHR-a navode kako je jedinica komandosa vojske Sirije izvela spasilačku operaciju nakon što su locirali ruskog pilota. Također kažu kako je pilot živ i da je u srijedu ujutro stigao u zračnu bazu Hemeimeem, nedaleko od grada Latakije. Više detalja još nije dostupno, dodaje AP.

Ranije je ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov kazao kako je jednog od dva pilota, koji su se katapultirali iz aviona koji je oborila Turska, pronašla sirijska vojska, dok je drugi povrijeđen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili pobunjenici u toj oblasti, izjavio je ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov.

„Kada je avion oboren, oba pilota su se katapultirala iz letjelice, od kojih je jedan najprije povrijeđen kada se spustio padobranom, a potom su ga na zemlji divljački ubili borci koji su se nalazili u toj oblasti“, rekao je.

Drugi pilot je, kako je objasnio, uspio pobjeći i, prema najnovijim informacijama, spasla ga je sirijska vojska.

Informaciju da je drugi pilot siguran, potvrdilo je i rusko Ministarstvo odbrane

Predsjednici Turske i Sjedinjenih Američkih Država Recep Tayyip Erdogan i Barack Obama složili su se u utorak navečer da je, nakon što su turske snage oborile ruski avion na granici između Turske i Sirije, potrebno smanjiti napetosti i spriječiti ponavljanje sličnih incidenata, saopćeno je u Ankari.

Dva lidera su se složila kako je veoma važno smanjiti napetosti i postići dogovore kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih incidenata, navedeno je u saopćenju turskog predsjedništva nakon telefonskog razgovora predsjednika, prenosi AFP.

U saopćenju je navedeno kako je Obama tokom razgovora istakao da su pravo Turske da brani svoj suverenitet „podržale SAD i NATO“.