<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kuća Jove Gašića, mjesto rođenja države Bosne i Hercegovine

Mrkonjić Grad

U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić Gradu, na današnji dan prije 72 godine, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

25. novembar 2015, 12:00

U kućiJove Gašića u Mrkonjić Gradu 25. i 26. novembra održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a kojem je prisustvovao 141 delegat iz svih krajeva BiH, od 173 delegirana.

Na sjednici, koja je trajala duboko u noć, ZAVNOBiH je konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta BiH. Najpoznatiji dio rezolucije Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a je rečenica da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska već i srpska i hrvatska i muslimanska. 

"Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovat će ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije", stoji u rezoluciji Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Na zasjedanju je izabrano 58 članova koji će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a četiri dana kasnije. Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

Trgovina, kafana, Dom kulture...

Poruka dr. Vojislava Kecmanovića i danas stoji na kući koja je dobrano oštećena zubom vremena.

"Jedan od drugova reče mi danas: držimo nešto što nijedna porobljena zemlja na svijetu ne može da drži, a to je parlamentarno zasjedanje. Naša vojska i narod, i politika naših vođa zaista su ostvarili čuda... Fašisti su mislili da je Jugoslavija neko kukavičko kopile, da u njoj, ne živi duh slobode. Međutim, velike pobjede koje je za dvije i po godine ostvarila naša narodnooslobodilačka vojska pribavili su nam priznanje saveznika, a respekt od neprijatelja. Naša vojska, koja raste iz dana u dan, pokazuje danas čitavom svijetu da naši neprijatelji nisu uspjeli da uguše slobodarski i borbeni duh naših naroda".

Kuća izgrađena 1896. svoju je namjenu višestruko mijenjala, od trgovine, preko kafane do doma kulture. Odlukom Izvršnog vijeća SR BiH 1953. godine objekat je pretvoren u Muzej I zasjedanja ZAVNOBIH-a. Kuća je danas skoro potpuno devastirana.

Objekt od nemjerljivog značaja za historiju BiH, proglašen i nacionalnim spomenikom, u fokusu je javnosti samo nekoliko dana uoči i na 25. novembar svake godine. Ostatak godine je prepušten na milost i nemilost vremenskim (ne)prilikama.

Potvrđen historijsko-pravni kontinuitet

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Predsjedništva BiH upriličilo je sinoć prijem za visoke zvanice na kojem je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao kako se prisjećaju važnog datuma iz historije zemlje kada je obnovljena njena državnost i potvrđen historijsko-pravni kontinuitet.

"Prestanimo praviti nove podjele. Podižimo mostove među nama. Gradimo sigurnu i prosperitetnu budućnost za našu djeci i unučad. U to ime sretan nam Dan državnosti BiH", rekao je Izetbegović.