<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko su preci savremenih Evropljana?

Kako je tehnologija za sekvenciranje genoma napredovala, genetičari su pokušavali da je iskoriste kako bi otkrili pravo poreklo Evropljana, ali im je uvijek nedostajao jedan “djelić slagalice”.

25. novembar 2015, 12:00

Foto: Josef Chlachula/Wikimedia
Novo istraživanje objavljeno u “Nature Communications” otkrilo je novu grupu lovaca-sakupljača koji su došli iz Kavkaske regije. 

Naučnici su ranije vjerovali da Evropljani potiču od tri grupe – lovaca koji su na Stari kontinent došli prije barem 40.000 godina, prije početka ledenog doba i proširili se na području između Španije i Mađarske. Mnogo godina potom, nakon ledenog doba, poljoprivrednici s Bliskog istoka došli su u Evropu i donijeli svoj DNK u već postojeću mješavinu prije oko 7.000 godina. Treća grupa bili su stanovnici Pontske stepe i pripadali takozvanoj Jamnoj kulturi. U Evropu su došli prije oko 5.000 godina. 

Međutim, naučnici nisu u potpunosti razriješili genetsko porijeklo pripadnika Jamne kulture. Novo istraživanje pokazalo je da dijelom potiču od grupe lovaca sakupljača koji su ledeno doba proveli u Kavkaskoj regiji, prije nego što su krenuli ka zapadu. Ovu novootkrivenu grupu nazivaju “četvrtom velikom grupom drevnih predaka Evropljana”. 

“Pitanje porijekla pripadnika Jamne kulture bilo je misterije sve do sad”, rekao je jedan od vodećih istraživača Andrea Manika sa Univerziteta u Kembridžu. 

“Sada smo otkrili da su mješavina istočnoevropskih lovaca sakupljača i populacije sa Kavkaza koji su posljednje ledeno doba proveli u izolaciji. Kavkaski džep je četvrta velika loza predaka Evropljana, koje nismo bili svjesni sve do sad”. 

Istraživači smatraju da su kavkaski lovci sakupljači uticali i na populacije u Južnoj Aziji i da je ovaj ogranak loze predaka povezan sa širenjem indoevropskih jezika regionom.