<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Norveška: Svi moraju imati validne dokumente prilikom putovanja

- Iz policijske uprave naglasili su da svi putnici koji dolaze ili odlaze iz zemlje, uključujući i iz komšijskih država Švedske, Finske i Danske, moraju imati važeće dokumente uz sebe

25. novembar 2015, 12:00

Norveška policija izdala je saopštenje za javnost u kojem savjetuje sve svoje građane da prilikom bilo kakvog putovanja izvan granica zemlje moraju imati validne lične dokumente.

Ovo obavještenje policija je izdala nakon što je Vlada Norveške donijela odluku o pooštravanju kontrole na svojim granicama. Iz policijske uprave naglasili su da svi putnici koji dolaze ili odlaze iz zemlje, uključujući i iz komšijskih država Švedske, Finske i Danske, moraju imati važeće dokumente uz sebe. Isto tako ljudi koji se kreću u pograničnim područjima moraju nositi neki dokaz o svom identitetu.

Odluka o primjeni novih propisa donijeta je nakon što je Švedska pooštrila mjere na svojoj granici zbog toga što, kako su rekli, situacija sa izbjeglicama izmiče kontroli. Odluka se odnosi i na građane nordijskih zemalja koji su decenijama slobodno mogli prelaziti norvešku granicu.

Prema navodima imigracionih zvaničnika u Norveškoj ove godine se očekuje dolazak 33.000 migranata, što je tri puta više nego prošle.