<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Američka vojska zabrinuta zbog ruskog S-400

Moskva je najavila da će u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400.

26. novembar 2015, 12:00

Odluka Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistemS-400izaziva "značajnu zabrinutost" za američku vojsku, saopćili su američki zvaničnici.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da taj sistem "predstavlja značajnu prijetnju svakome", prenosi AFP.

"Postoji značajna zabrinutost i što se tiče zračnih operacija u Siriji", naveo je taj zvaničnik.

Rakete S-400 imaju domet od skoro 400 kilometara, što znači da mogu prodrijeti duboko u tursku teritoriju ili bi mogle predstavljati i potencijalnu prijetnju avionima iz koalicije, predvođene SAD-om, navodi francuska agencija.

Raketni sistem u bazi Hmjemim

Moskva je najavila da će u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400, nakon što su u utorak turski lovci oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici. Taj sistem će biti raspoređen u bazi Hmejmim.

Ta baza se nalazi na području koje kontroliraju snage sirijske vojske, a Rusija je koristi za polijetanje svojih bombardera, koji idu u akciju uništenja ciljeva grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Ranije su ruski mediji javili da je raketna krstarica "Moskva", na kojoj se nalaze zračni odbrambeni sistemi slični sistemu S-300, krenula ranije ka priobalnom području Latakije u Siriji.

Krstarica će, čim uoči bilo kakvu prijetnju letjelicama koje učestvuju u napadima u Siriji, reagirati ispaljivanjem projektila.