<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obišli su preko 60 država i uštedili novac

“Moj suprug je radio 60 sati nedeljno i jedva je viđao decu”, kaže njihova majka Erin, podsećajući se na nekadašnji život u Pertu, u Australiji, gde su mesečno trošili po 12.000 dolara i bili nezadovoljni i neispunjeni

26. novembar 2015, 12:00

Sajus i Mia Bander su verovatno jedna od najpoznatije dece u svetu. Imaju pet i šest godina i u poslednje tri godine su, sa svojim roditeljima, posetili 64 zemlje. To je mnogo pečata u njihovim pasošima!

“Moj je suprug radio 60 sati nedeljno i jedva je viđao decu”, kaže njihova majka Erin, podsećajući se na nekadašnji život u Pertu, u Australiji, gde su mesečno trošili po 12.000 dolara i bili nezadovoljni i neispunjeni.

Njen suprug Džoš, koji se bavi razvojem veba, u maju, 2012. je došao na “ludu ideju” - da otputuju na pola godine i da on posao radi na putu. Tri godine kasnije, ovaj par i dalje putuje svetom sa decom. Najbolji deo priče je da oni putujući zapravo štede!

Forbs piše da je mesečni budžet Banderovih sada oko 5.000 dolara, što uključuje i troškove avionskih karata. U idealnom slučaju, njihovi troškovi ne prelaze 3.000 dolara.

Najviše troše na smeštaj, ali nastoje da mesečno ne izdvoje više od 2.000 dolara za to. Nekad iznajme stan, ali kada putuju u Evropu ili u Sjedinjene Države, pokušavaju da, zahvaljujući blogu koji piše Erin, troškove smeštaja nadoknade nekim vidom sponzorstva.

Prošle godine su boravili u 80 različitih nekretnina i Erin procenjuje da su uspeli da uštede oko 20.000 dolara - zapravo, nisu plaćali ništa, ali su zauzvrat brinuli o biljkama i životinjama.

Banderovi su tokom proteklih godina usvojili i nekoliko pravila za porodična putovanja. Jedno od njih je da ako negde borave duže od pet dana, onda ne spavaju u hotelu, jer hotelski smeštaj često bude tesan za četvoročlanu porodicu.

Ako negde ostaju duže od pet dana, poželjno je da deca imaju posebnu prostoriju i tada radije iznajmljuju stan.

Savetuju i duže boravke na jednoj lokaciji, jer je to, kažu, sjajan način za uštedu.

Njihova porodica obično ostaje na istom mestu između dve nedelje i mesec dana i tako uspevaju da dobiju bolju ponudu za smeštaj.

Savetuju i da uvek kupujete lokalne SIM kartice - tako ćete uštedeti na porukama i pozivima.

“Smešno je da na putovanjima u inostranstvo koristite karticu svoje zemlje”, kaže Erin.