<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Racije u turskim firmama u Rusiji, zadržani turisti iz Turske

Moskva je također spriječila kamione sa turskom robom da uđu u zemlju kao odgovor na obaranje ruskog aviona.

27. novembar 2015, 12:00

Ruska policija upala je u turske kompanije u različitim dijelovima Rusije, a u nekim slučajevima suspendirala je njihove operacije, kazala su za Al Jazeeru dva turska biznismena koja su investirala u zemlju. 

Moskva je također počela slati nazad turske kamione sa izvoznom robom na granici te zaustavila turske turiste, kojima ne treba viza da uđu u zemlju, rekla su najmanje dva biznismena. 

Turski i ruski ministri vanjskih poslova, koje je Al Jazeera kontaktirala telefonom, nisu odgovorili na pitanja vezana za ovu priču u vrijeme njenog objavljivanja.

Potez Moskve dolazi nakon što su turski lovci oborili ruski ratni avion Su-24 tvrdeći da je narušio zračni prostor Turske, dok su ruski zvaničnici isticali da je letjelica bila iznad Sirije. 

"U turskim kompanijama u Rusiji, pogotovo u građevinskim kompanijama, vrše se racije", rekao je za Al Jazeeru turski direktor jedne kompanije za proizvodnju u Rusiji, pod uvjetom da ostane anoniman. 

"Provjeravaju da li neko ima radnu vizu koja je istekla ili je uopće nema. Provjeravaju da li se radna pravila provode ili ne."

"Desila su se ozbiljna kršenja na tom polju u građevinskim kompanijama i ruske vlasti to znaju. Aktivnosti nekih kompanija su bile zamrznute zbog toga", kazao je. 

Cevdet Seylan, biznismen koji posluje u gradu Kazan, također je potvrdio da je policija tamo vršila racije u turskim kompanijama. 

Vraćeni kamioni sa turskom robom

Osman Bagdatlioglu, predsjednik turske Unije za izvoznike ukrasnih biljki i drugih prozivoda, rekao je da je nekoliko kamiona sa cvijećem vraćeno nazad u Tursku u srijedu nakon što su ruske vlasti spriječile njihov ulazak u zemlju. 

"Šest kamiona se vratilo u četvrtak. Zaustavili smo sve isporuke. Zaustavili smo i isporuke avionom", kazao je za Al Jazeeru. 

"Zvanično nema prepreka, ali smo naišli na one nezvanične. Ovo će imati veliki utjecaj na naše poslovne aktivnosti u kratkoročnom i dugoročnom smislu. U Evropi, naš najveći partner je Rusija", dodao je. 

Blokadu ulaska robe također je prijavio i Adnan Dalgakiran, član Vijeća turskih izvoznika, koji je u srijedu navečer na Twitteru napisao: "Ulazak turske robe blokiran je na ruskim carinama."

Drugi biznismen, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da je svim vozačima kamiona, za koje se mislilo da prevoze turske proizvode, rečeno da sačekaju na granici, bez obzira na registracijske oznake. 

"Na granici su provjeravali svaki kamion, bez obzira čije registracijske tablice je imao. Provjeravali su sve oko robe", rekao je. 

"Brojali su robu, provjeravali njenu težinu itd. I pronalazili izgovore da mora čekati ili su je slali nazad."

U međuvremenu, nekoliko turskih građana potvrdilo je za Al Jazeeru da Rusija vraća turiste iz Turske koji pokušavaju ući u zemlju, nalazeći razne "izgovore", te odgađa ulazak Turaka koji imaju radnu ili boravišnu dozvolu.

Turski i ruski turisti mogli su putovati u dvije zemlje bez viza od 2011. godine.

Čekanje na aerodromu dok provjere boravište

Biznismen Seylan kazao je da su ruske vlasti natjerale njega i druge Turke da čekaju na aerodromu u gradu Kazanu jedan sat dok su pokušavali ući u zemlju u srijedu. 

"Policija je otišla na našu boravišnu adresu, provjerila sve o nama i onda nam dozvolila da uđemo u zemlju", rekao je za Al Jazeeru. 

"Uvečer 24. novembra također su se desile racije u turskim stanovima i kafićima u koje Turci idu. Studenti i profesionalci su pritvoreni. Pušteni su nakon ispitivanja."

Zvaničnici aviokompanije Turkish Airlines rekli su za Al Jazeeru da ih turske vlasti nisu upozorile o bilo kakvim ograničenjima oko ulaska u Rusiju. 

Privedeni  biznismeni

Jučer je u Rusiji privedeno 26 turskih poslovnih ljudi koji su u tu zemlju otputovali na sajam poljoprivrede, prenijela je agencija Anadolija.

Oni su iz Turske otputovali u grad Krasnodar kako bi sudjelovali na međunarodnom sajmu poljoprivrede "Yugagro".

Diplomatski izvori su potvrdili da je 26 turskih biznismena privedeno nakon dolaska na mjesto sajma.

Nakon što su stigli na mjesto gdje se održava sajam, civilna policija im je izvršila provjeru putovnica, te ih privela u policijsku postaju gdje su ostali do jutra.

Narednog dana su izvedeni pred sud gdje im je kazano da će deset dana biti zadržani u pritvoru, a potom deportirani.

Izvor: Al Jazeera