<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Raspberry Pi Zero: U potpunosti funkcionalan računar za 5 dolara

Kompanija Raspberry Pi iz Penkoida u Velsu izradila je novu, još jeftiniju verziju najjeftinijeg britanskog kompjutera ikada napravljenog.

27. novembar 2015, 12:00

Raspberry Pi Zero je širok samo 3 centimetra, a u njega je spakovano sve što je potrebno za obavljanje računarskih zadataka.


Cijena novog kompjutera iznosi 4 funte u Velikoj Britaniji, odnosno 5 dolara u SAD. Njegova cijena toliko je niska, da ga je kompanija djelila besplatno uz magazin MagPi sa svega 5.99 funti. 

Međutim, predstavnici kompanije navode da mnogi ljudi i dalje izjbegavaju kupovinu malih kompjutera, uprkos njihovoj priuštivosti.

Maleni kompjuter dolazi sa 512 megabajta RAM memorije, procesorom od 1 gigaherca, USB slotom, memorijskom karticom i kućištem koje omogućava povezivanje sa HD Televizijom. 

Zbog velike praktičnosti, ovaj kompjuter našao je primjenu u mnogim školama, a kompanija planira da i dalje usavršava Raspberry Pi kompjutere. 

Ranije ove godine ustanovljeno je, međutim, da jedan od Raspberry Pi modela može da se restartuje ukoliko se ka njemu uperi blic fotoaparata.