<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prevencija vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja u osnovnim školama

Cilj ovog projekta je obezbjediti nastavnicima i djeci odgovarajuda znanja i vještine kako bi se omogudilo njihovo aktivno učestvovanje u uspostavljanju efikasnih odgovora na rizike koje nosi vršnjačko nasilje, rodno zasnovano i seksualno nasilje.

27. novembar 2015, 12:00

U Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Trnu/Laktaši i Osnovnoj školi "Holandija" u Slatini sa realizacijom je počeo projekat „Prevencija vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja u osnovnim školama“.

Cilj ovog projekta je obezbjediti nastavnicima i djeci odgovarajuda znanja i vještine kako bi se omogudilo njihovo aktivno učestvovanje u uspostavljanju efikasnih odgovora na rizike koje nosi vršnjačko nasilje, rodno zasnovano i seksualno nasilje.

Glavne aktivnosti projekta su: istraživanje kojim de se utvrditi nivo, oblik i izraženost nasilja; uspostavljanje školskog koordinacijskog odbora za prevenciju nasilja; trening za edukaciju nastavnika o vršnjačkom, rodno zasnovanom i seksualnom nasilju; radionice vršnjačke podrške i uspostavljanje školske sigurnosne mreže. Školska sigurnosna mreža podrazumjeva djelovanje na osnovu protokola o vršnjačkom nasilju, aktivnu vršnjačku podršku od strane učenika koji de se edukovati na radionicama, kao i podršku nastavnika koji de prodi trening i na kraju djelovanje Školskog koordinacionog odbora za prevenciju nasilja.

Školski koordinacioni odbor za prevenciju nasilja sastojade se od učenika, nastavnika i roditelja i sastajade se redovno kako bi se utvrdili problemi koji se tiču nasilja i pronašla rješenja za iste.

Projekat će trajati do februara 2016.godine, a očekivani rezultati su dobijanje kvalitetne baza podataka i informacija o stavovima, percepcijama i znanju o nasilju, povedan kapacitet škole da prepozna i reaguje na nasilje te oformljeni mehanizmi za pradenje pojava nasilja.

Projekat implementira nevladina organizacija Genesis Project iz Banjaluke pod pokroviteljstvom CFLI (Kanadski fond za lokalne inicijative). Pored dvije škole u Laktašima i Slatini, projekat se sprovodi u još četiri škole u Sanskom Mostu, Fajtovcima i Brčko Distriktu.

U okviru projekta sprovešde se ukupno šest istraživanja, osnovade se šest Školskih koordinacionih odbora, održade se šest osnovnih treninga i šest treninga za nastavnike-mentora te 48 radionica vršnjačke podrške.