<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U nedjelju sastanak u Palati Republike Srpske o odluci Ustavnog suda BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je poziv liderima političkih stranaka iz Republike Srpske na radno konsultativni sastanak povodom odluke Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

27. novembar 2015, 12:00

Sastanak će se održati u Banjaluci, u Palati predsjednika Republike Srpske, u nedjelju sa početkom u 16:30 časova.

Do organizovanja ovog sastanaka došlo je nakon jučerašnjeg Dodikovog telefonskog razgovora sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, koji mu je rekao da organizuje sastanak na kome bi se zajednički iznašao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH o proglašavanju neustavne odredbe zakona o praznicima Republike Srpske i to u dijelu kojim se osporava da 9. januar bude Dan Republike Srpske.

Odluka Ustavnog suda BiH je samo dodatno zakomplikovala situaciju u BiH, koja je i onako uzburkana nakon posljednjih terorističkih napada koji su se desili u sarajevskom naselju Rajlovac, Zavidovićima, Zvorniku i ranije u Bugojnu... 

To je svakako veliki korak unazad, jer kako stvari stoje u Republici Srpskoj ta odluka neće biti ispoštovana i po svim izrečenim stavovima Dan Republike Srpske će sigurno i ove kao i prethodnih godina biti obilježen.

Republika Srpska je stvorena 9. januara 1992. godine i svoje međunarodno priznanje je dobila Dejtonskim sporazumom, koji je zaustavio mir i uspostavio ustavni okvir za funkcionisanje BiH kao složene zajednice (države) s dva ravnopravna entiteta, Republika Srpska i Federacija BiH.

Ustavni sud je odluku ponovo donio preglasavanjem i to od strane dvojice bošnjačkih sudija i tri stranca koji sjede u Ustavnom sudu BiH.

Apelaciju o osporavanju Dana Republike Srpske 2013. godine Ustavnom sudu BiH je podnio bošnjački član u Predsjendištvu BiH Bakir izetbegović, nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske donijela Deklaraciju kojom se obavezala da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH ukoliko ona u konačnici bude protiv Republike Srpske.

Od predstavnika političkih stranaka u Republici Srpskoj, onih koji su u vlasti u Republici Srpskoj, kao i onih koji su u vlasti na nivou zajedničkih organa u BiH se očekuje da će ostati iza skupštinske deklaracije i neće prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH o poništavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik je najavio da će njegov prijedlog biti da se srpski predstavnici povuku iz zajedničkih organa BiH, što još dodatno usložilo stanje u i onako podijeljenoj zemlji.

Radikalizacija odnosa i zaoštravanje situacije u BiH jedino odgovara onima koji će na retorici o ugroženosti naroda graditi odnose i neće morati podnositi račune što je ova zemlja najlošija po ekonsmskim pokazateljima i što je narod osiromašen i pokraden. Jer po tim pokazateqima BiH, a time i njeni entiteti su na dnu evropskih zemalja, kao i ovih u regionu, dok su u vrhu po stepenu prisutne korupcije.