<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Švedska ministrica u suzama izvijestila o novim mjerama protiv izbjeglica

Zamjenica švedskog premijera Asa Romson na emotivan je način obavijestila javnost o novim mjerama švedske vlade kojima će se pokušati smanjiti broj tražitelja azila u Švedskoj, piše Independent.

27. novembar 2015, 12:00

Ova je zemlja dosad imala politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama, a samo je ove godine u Švedsku ušlo više od 190 tisuća izbjeglica. Vlada je odlučila zaustaviti tu politiku, a Romson je to dosta teško podnijela.

"Bit ću potpuno iskrena. Nedavno smo imali tešku raspravu u stranci. O percepciji stvarnosti. U posljednjih nekoliko tjedana, bila sam uvjerena da je ovo najbolji način da pomognemo lokalnoj Zelenoj stranci da zapravo nešto napravi", rekla je Romson sa suzama u očima. Kasnije je priznala kako je to bila "grozna odluka", no ostavku neće dati jer se time, kako kaže, ništa ne bi riješilo.

Švedski premijer Stefan Löfven u utorak je izjavio kako će Švedska minimalizirati broj izbjeglica koje će primati u skladu s propisima Europske unije. Mnogima će se odobravati tek privremene dozvole boravka, a ograničit će se i pravo tražitelja azila na ujedinjenje s obiteljima, a uvode i provjere identiteta izbjeglica.

"Boli me što Švedska više ne može primati izbjeglice kao dosada, ali ne možemo učiniti ništa više", rekao je švedski premijer.

Index.hr