<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Papa Franjo uoči pariskog samita: Borba za okolinu mora biti ispred ličnih interesa

- „Za nekoliko dana održaće se važan sastanak o klimatskim promjenama u Parizu. Bilo bi tužno, usudio bih se reći, čak i katastrofalno kada bi lični interesi prevladali nad opštim dobrom“, kazao je papa Franjo

27. novembar 2015, 12:00

 Tokom pastoralnog pohoda u Africi, papa Franjo danas je u kancelariji Ujedinjenih nacija u Nairobiju održao govor povodom predstojećeg samita o klimatskim promjenama COP21, koji će se održati u Parizu. Papa je istakao da bi učesnici tog samita trebali shvatiti kako bi bilo tužno staviti lične interese ispred opšteg dobra, javlja Anadolu Agency (AA).

„Za nekoliko dana održaće se važan sastanak o klimatskim promjenama u Parizu. Bilo bi tužno, usudio bih se reći, čak i katastrofalno, kada bi lični interesi prevladali nad opštim dobrom“, kazao je papa Franjo.

Papa smatra da kada je u pitanju borba za okolinu, čovječantvo nema puno izbora. Ostalo je još da se odabere da li će poboljšati životnu okolinu ili je potpuno uništiti.

„COP21 predstavlja važnu etapu u procesu razvoja novog energetskog sistema koji zavisi o minimalnoj upotrebi fosilnih goriva. On ima za cilj energetsku efikasnost i omogućava korištenje izvora energije sa malo ili potpuno bez učešća karbona“, dodao je prvi čovjek Katoličke crkve.

Na kraju je papa Franjo dodao da se svjetski lideri susreću sa velikom političkom i privrednom odogovornošću, te da moraju dobro razmisliti i ispraviti poremećaje u trenutnom modelu razvoja.