<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Turska - Rusija: Najnovije vijesti o odnosu dvije zemlje

Nakon turskog obaranja ruskog borbenog aviona iznad Sirije odnos ove dvije zemlje je u žiži javnosti. Pročitajte najnovije informacije...

27. novembar 2015, 12:00

Rusija podržava zatvaranje tursko-sirijske granice

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da podržava francuski prijedlog o zatvaranju tursko-sirijske granice kao načina borbe protiv militanata Islamske države u Siriji.

Francuski predsjednik Francois Hollande posjetio je Moskvu u četvrtak, zaključujući sedmicu svojih međunarodnih posjeta u pokušaju da stvori široku međunarodnu koaliciju protiv Islamske države.

Nakon turskog obaranja ruskog borbenog aviona iznad Sirije u četvrtak, Moskva se obrušila na Ankaru, optužujući je da kupuje naftu od Islamske države i podržava terorističke grupe u Siriji.

Lavrov je izjavio novinarima u petak da je Hollande predložio "konkretne mjere" u cilju zatvaranja tursko-sirijske granice, koje, kako je kazao Lavrov, "trebaju riješiti problem terorizma na sirijskoj teritoriji".

Erdogan tvrdi da je i ranije upozoravao Putina na upade ruskih aviona


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da riskira s upadima ruskih aviona u turski zračni prostor tokom njihovog sastanka u ovom mjesecu na samitu G20 u Turskoj.


Foto: Anadolija

Erdogan je kazao da je Putin zatražio da Turska prihvari ruske avione "kao goste". Erdogan je na to odgovorio: "Ne može biti nepozvanih gostiju. To je osjetljiva regija".

Erdogan se u petak obratio hiljadama pristalica.

On je također optužio Rusiju da podržava "terorističku državu" sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koja je, kako navodi, odgovorna za smrt 380.000 ljudi.

On je ponovo pozvao Rusiju da dokaže navode da Turska kupuje naftu od terorističke grupe Islamska država, i tvrdi je Islamska država prodala naftu Assadu te da su ruske kompanije u tome učestvovale, prenosi AP.

Lavrov: Rusija ukida bezvizni režim s Turskom od 1. januara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva odlučila da ukine bezvizni režim s Turskom.

Lavrov je kazao u petak da je Turska nespremna da dijeli informacije s Moskvom o građanima optuženim za umiješanost u terorističke aktivnosti.

Potez je došao u jeku sporenja između Moskve i Ankare oko turskog obaranja ruskog borbenog aviona u utorak.

Lavrov je saopoćio da će bezvizni režim biti ukinut od 1. januara naredne godine, prenosi AP.

Erdogan želi da se susretne s Putinom u Parizu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi da se susretne sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u ponedjeljak u Parizu, na margini konferencije o klimi, saopštio je danas Kremlj.

Iz izvora bliskih turskom predsjedniku, se kaže da bi se dva lidera mogla susresti u glavnom francuskom gradu, dok su odnosi između Moskve i Ankare na vrlo niskom nivou, nakon što je u  utorak na sirijskoj granici Turska oborila ruski avion.

“Prijedlog turske strane o susretu na nivou šefova država je prenesen predsjedniku”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “To je sve što mogu reći.”

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan će prisustvovati otvaranju COP21 u ponedjeljak u Parizu.


Foto: Buka arhiva

U članku objavljenom danas u britanskom dnevnom listu The Times, turski premijer Ahmet Davutoglu tvrdi da će Ankara sarađivati s Rusijom i njenim saveznicama da bi učinila da se umanje napetosti koje je Turska izazvala rušenjem ruskog aviona bombardera. Prema Dmitriju Peskovu, Recep Tayyip Erdogan je telefonirao Vladimiru Putinu sedam ili osam sati nakon incidenta.

U razgovoru za agenciju France 24, turski predsjednik je potvrdio da je zvao svog ruskog kolegu. “Ali do sada, Putin nije odgovorio na moj poziv”, dodao je Erdogan.

Turska je oborila ruski avion u skladu s Pravilnikom angažmana

Turske oružane snage su nakon deset upozorenja u pet minuta, u skladu sa Pravilnikom angažmana borbenih aviona iz 2012. godine oborile ruski vojni avion.

Nova pravila su stupila na snagu 2012. godine, nakon što je Sirija oborila turski izviđački avion RF-4E Phantom blizu obala Latakije. Nakon toga, Turska je donijela nova pravila o očuvanju sigurnosti granica, povredi turskog zračnog prostora i reakciji na eventualnu prijetnju sigurnosti zemlje.

Pravilnik o angažmanu je promijenjen u formi da se svaki naoružani element koji se približava granici percipira kao prijetnja i da se u istom momentu reagira.

Izviđački RF-4E je nenaoružan poletio 22. juna 2012. godine iz Malatye, u Turskoj, kada je, bez upozorenja, oboren uz  objašnjenje da je narušio zračni prostor Sirije.

Piloti, kapetan Gokhan Ertan i poručnik Hasan Huseyin Aksoy koji su se nalazili u avionu su poginuli.

Generalštab Turske je saopćio kako je sistem za prepoznavanje aviona bio aktivan, a da je avion letio sam i s ciljem testiranja performansi radara.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske tada je konzulatu Sirije u Istanbulu poslalo obavijest o tome kako je avion oboren bez upozorenja i da Sirija snosi potpunu krivicu za napad.

Identitet aviona oborenog 24. novembra 2015. godine, bio je skriven. Nakon što je i poslije 10 upozorenja nastavio s povredama turskog zračnog prostora, avion je oboren.

Ruski ratni avioni su povrijedili turski zračni prostor i 3. oktobra, 4.oktobra i 29. oktobra, o čemu su ruske vlasti svaki put bile blagovremeno obaviještene.

Nakon sastanka turskih i ruskih vojnih lica, održanog 15. oktobra, Turska je upozorila Rusiju "kako će najoštrije primjenjivati Pravilnik o angažmanu".

Izvor: Agencije, Fena, Anadolija, Buka