<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Završen okrugli sto o internet sadržajima koji podstiču na nasilje

Sadržaji na internetu koji podstiču na nasilje bili su u fokusu diskusije dvodnevnog okruglog stola, koji je završen u Sarajevu.

28. novembar 2015, 12:00

Ovaj skup koji je organizirala Misija OSCE-a u BiH u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, okupio je predstavnike medija, civilnog društva i sigurnosnog sektora s ciljem da razgovaraju o daljnjem razvijanju adekvatnih preventivnih mjera za suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu na internetu.

- Opće je poznato da nasilni ekstremisti efikasno koriste društvene medije za vanjski angažman i propagandu, kao i za radikalizaciju i regrutovanje u svoje redove - izjavio je zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin.

Dodao je da je razumijevanje upotrebe interneta i tradicionalnih medija kao sredstava za nasilnu radikalizaciju te sredstava za predstavljanje alternativnih gledišta, od ključnog značaja za izradu preventivnih politika.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Vjekoslav Vuković referirao se na zloupotrebu slobode informacija.

- Danas se borimo protiv nove vrste oružja, kao što je cyber prostor. Veoma često su stranice na internetu sa sadržajima koji nas brinu locirane negdje drugo, ali mi, bez obzira na to, moramo učiniti sve što možemo kako bi spriječili prijetnje koje dolaze unutar BiH - kazao je Vuković.

Stručni savjetnik glavnog tužioca BiH Mirsad Crnovšanin istakao je da je dokazivanje podsticanja na terorizam istinski složen zadatak.

- Stoga pozivamo sve predstavnike medija da se uzdrže da sami kvalificiraju ove akte kao terorizam, te da ne izvještavaju informacije na svojim stranicama koje bi mogle navesti pojedince da počine određene kriminalne radnje ili stvore potencijalnu prijetnju za našu nacionalnu sigurnost - rekao je Crnovšanin.

Feđa Kulenović iz Internews "W Projekta" je naglasio da je značajno da svi akteri i zainteresirane strane moraju da se angažiraju i izraze svoje mišljenje kako bi dali doprinos u borbi protiv nasilnog ekstremizma kako na internetu tako i izvan interneta.

Diskusija na okruglom stolu je također doprinijela inicijativi OSCE-a u borbi protiv nasilnog ekstremizma koja naglašava sveobuhvatni pristup OSCE-a u sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalilzacije koja vodi ka terorizmu, označavajući sve relevantne aktivnosti zajedničkim sloganom "United CVE - Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma", saopšteno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Na okruglom stolu jedan od panelista bio je i izvršni urednik BUKE Elvir Padalović