<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prosvjetari u RS traže isplatu naknada ili će uslijediti radikalne mjere

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS) Dragan Gnjatić izjavio je danas da već nekoliko mjeseci kasne naknade zaposlenim u ovim oblastima te pozvao zaposlene da sudskim putem zatraže njihovu naplatu, a ukoliko Ministarstvo prosvjete i kulture RS ne ispoštuje uslijedit će i radikalnije sindikalne mjere.

28. novembar 2015, 12:00

Naglašava da će se, u skladu s zakonom, „boriti svim sredstvima“, za radnička prava, budući da kasni isplata naknada za prijevoz, jubilarne naknade, za rođenje djeteta, u slučaju smrti člana uže porodice, kao i naknade predsjednicima sindikalnih organizacija.

Putem suda članovi ovog sindikata morali su tražiti i naknade nakon poplava iz 2014.

-Najveći problem je neisplaćivanju naknada za prijevoz, jer Ministarstvo prosvjete i kulture RS duguje naknada za pet mjeseci iako su one propisane Posebnim kolektivnim ugovorom, što otežava odlazak na posao zaposlenim kako u ruralnim, ali i prigradskim sredinama, rekao je Gnjatić.

Pojasio je da očekuje da što prije budu isplaćene jubilarne naknade zaposlenim u obrazovanju u RS, a koje nisu isplaće u protekle tri godine.

Gnjatić je danas na konferenciji za novinare iznio i primjedbe na prednacrt zakona o osnovnom obrazovanju, ističući da postoje argumenti sindikalaca kako bi zakoni bili adekvatno pripremljeni.

Jedna od osnovih primjedbi jeste i to da samo prosvjetni radnici u RS moraju da nadoknade pet neradnih prazničnih dana u RS, što nije obavezna nijedna druga branša.

I zaposleni na fakultetima imaju brojne primjedbe na novi zakon o visokom obrazovanju u RS, te smatraju da je resorno ministarstvo „požurilo“ s izradom tog zakona.